Θα ήταν η δεύτερη φορά που θα συνομιλούσα με την Παρθενόπη για κάποιο θεατρικό της εγχείρημα. Από την πρώτη φορά που την είδα αμέσως με κέντρισε το ερμηνευτικό της ταλέντο,οι ενδιαφέροντες ρόλοι σε συνδυασμό βέβαια με την ευγενική προσωπικότητα της. Αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου θα υποδυθεί την Μαρία Στιούαρτ του Φρίντριχ Σίλλερ. Το έργο αναφέρεται στις δύο βασίλισσες της Ευρωπαϊκής Ιστορίας την Ελισάβετ της Αγγλίας και την συγγενή της Μαρία της Σκωτίας.

Βρίσκεσαι σε πρόβες αυτό το καιρό για την”ΜαρίαΣτιούαρτ” βάλε μας λίγο στο κλίμα;
-Βρισκόμαστε σε πρόβες από τέλος Αυγούστου. Δουλεύουμε σε μια διασκευή του έργου του Σιλλερ μία σύμπτυξη θα έλεγα του αρχικού κειμένου.Που κατά τη γνώμη μου κρατάει όλο το πνεύμα του έργου! Εύχομαι κι πιστεύω πως θα σας αφηγηθούμε μία όμορφη ιστορία πρώτα απ’όλα.

Σκιαγράφησε το χαρακτήρα της Μαρίας Στιούαρτ πες μας κάποια χαρακτηριστικά της;
-Η Μαρία Στιούαρτ ως ιστορικό πρόσωπο είναι αρκετά διαφορετική απ’την εικόνα που της δίνει ο Σιλλερ.. Είναι μία γυναίκα που έζησε σε μια εποχή μεγάλων συγκρούσεων και αλλαγών στην Ευρώπη!Η ίδια στέφτηκε βασίλισσα 9 μηνών!Έφυγε για να παντρευτεί τον βασιλιά της Γαλλίας στα 6!Τελικά τον παντρεύτηκε 18 ζώντας στη γαλλική αυλή! Έκανε συνολικά 3 γάμους,ο ένας εκ των οποίων με τον δολοφόνο του συζύγου της!Στο Σιλλερ την συναντάμε στο τέλος της ζωής της και έγκλειστη υπό τον περιορισμό σε πύργο στην Αγγλία απ’την Ελισάβετ! Παρορμητική πάντα και εύφλεκτη,μία προσωπικότητα ενδιαφέρουσα και ως πολιτικό πρόσωπο και ως γυναίκα!

Η κόντρα της Ελισάβετ με την Μαρία Στιούαρτ παίχτηκε και πέρσι στους κινηματογράφους,πόσο εύκολο ήταν να μεταφερθεί στο σανίδι ένα τέτοιο εγχείρημα?
-Στη σκηνή του θεάτρου θα δείτε το έργο του Σιλλερ!όπως είπα σε διασκευή και όχι την κόντρα των δύο βασιλισσών οι οποίες παρεμπιπτόντως στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ.!!!ο Σιλλερ δημιουργεί μια σκηνή συνάντησης φανταστική για χάρη της δραματουργίας πασίγνωστη για την ομορφιά της και την σφοδρότητα της!!

Πώς μετέφερε τις σκέψεις της η Άντζελα Μπρούσκου ώστε να υλοποιηθούν στην σκηνή;
-Θα το δείτε στην παράσταση!!!!

Βρήκες κοινά στοιχεία με το χαρακτήρα κατά την διάρκεια των προβών,τί είναι αυτό που σε γοήτευσε;
-Νομίζω η παρόρμηση είναι ένα κοινό στοιχείο μου με την Στιούαρτ..γενικά την ανακαλύπτω κάθε μέρα και αυτό είναι που με εκπλήσσει!!

Αντιμετώπισες δυσκολίες επειδή είναι μία ηρωίδα που ανήκει στους μύθους και δεν είναι και κάτι ελληνικό;
-Είναι μία ηρωίδα στο πάνθεον των ηρωίδων του Βορρά που υποδύομαι σε συνέχεια εδώ και τρία χρόνια..μάλλον με κατατρέχουν! Νομίζω πως μου ανοίγουν μία περιοχή της προσωπικότητας μου που έχει ενδιαφέρον και για μένα την ίδια.

Η κόντρα Ελισάβετ με την Μαρία Στιούαρτ πόσο πιστεύεις ότι μπορεί να ενδιαφέρει το ελληνικό κοινό;
-Θα πω πάλι πως πρόκειται για το έργο του Σιλλερ που πραγματεύεται τις τελευταίες μέρες της Στιούαρτ και όλο το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της καρατόμηση της απο την Ελισάβετ..όχι μία κόντρα απλη ανάμεσα σε δύο γυναίκες! Προφανώς η ιστορία της Αγγλίας την στιγμή του έργου είναι και η ιστορία της Ευρώπης και γι’αυτό νομίζω πως έχει ενδιαφέρον για το κοινό.

Χρειαζόμαστε στην κοινωνία μας περισσότερες Μαρίες Στιούαρτ;
-Δεν είναι ακριβώς μία θετική ηρωίδα..ούτε μία ηρωίδα που αφήνει ένα αποτύπωμα πολιτικό..Στην ουσία κι δύο βασίλισσες είναι μαριονέτες που τις κινούν δύο αντίπαλες θρησκευτικές,οικονομικές,πολιτικές φατρίες. Κερδίζει η Ελισάβετ κι ότι ο κόσμος που αντιπροσωπεύει! Είναι ορόσημο για την ευρωπαϊκή ιστορία αυτή η νίκη..
Εγκαθίσταται μέσω αυτής η απαρχή του καπιταλισμού και τελειώνει ο μεσαιωνικός κόσμος και τα ιδεώδη του.

Του Γιάννη Βανταράκη