Είχε καιρό να εμφανιστεί το εν λόγω μήνυμα στους τοίχους του Facebook. Είναι πλέον εμφανές ότι τέτοιου είδους μηνύματα δεν θα εκλείψουν ποτέ γιατί δεν είναι επίκαιρες απάτες (hoaxes) αλλά διαχρονικές.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτό είναι το μήνυμα που αναπαράγουν στους τοίχους τους οι αφελείς χρήστες:

“Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει λογισμικό που επιτρέπει την κλοπή προσωπικών πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: Σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 2014, απαντώντας στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα, σχέδια, τέχνη, φωτογραφίες, κείμενα κλπ., που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου.
Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεσή μου ανά πάσα στιγμή.
Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο αντιγράψτε το και επικολλήστε το στον τοίχο του Facebook. Αυτό θα επιτρέψει να τεθούν υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτή την έκδοση λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, αντιγράψει, διανείμει, αναμεταδώσει, ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και το περιεχόμενό του.
Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, φοιτητές, αντιπροσώπους ή / και άλλο προσωπικό που τελεί υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 – 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης). Το Facebook είναι πλέον μια ανοιχτή οντότητα κεφαλαίου. Όλα τα μέλη καλούνται να δημοσιεύσουν μια ανακοίνωση αυτού του είδους ή, αν προτιμάτε, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτό το κείμενο. Εάν δεν έχετε δημοσιεύσει αυτή τη δήλωση τουλάχιστον μία φορά, θα επιτρέψετε σιωπηρά τη χρήση στοιχείων όπως τις φωτογραφίες σας καθώς και τις πληροφορίες που περιέχονται στην επικαιροποίηση του προφίλ σας.

Συχνά στον τοίχο μου βλέπω αυτό το μήνυμα τις τελευταίες μέρες και ομολογώ ότι είναι άκρως απογοητευτικό να βλέπω συνανθρώπους μου να πέφτουν σε μία τέτοια παγίδα.  Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ένας άνθρωπος ο οποίος χρησιμοποιεί την κοινή λογική και είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις καθημερινές καταστάσεις στη ζωή, να πέφτει θύμα μίας τόσο μεγάλης ανοησίας. Επίσης δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιοι είναι οι λόγοι που τον ωθούν να αντιγράψει και να αναπαράγει κάτι τέτοιο.

Από την αρχή μέχρι το τέλος του κειμένου είναι γεμάτο από ανοησίες τις οποίες θα πίστευε μόνο ένας αφελής. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι χρήστες που το αναπαράγουν ξεχνούν ότι το Facebook είναι μία ιδιωτική εμπορική εταιρεία και θέτει ΑΥΤΗ τους κανόνες χρήσης της πλατφόρμας και ΟΧΙ οι χρήστες που την χρησιμοποιούν είναι επίσης κάτι που μου προκαλεί εντύπωση (δεν σου αρέσουν οι κανόνες λειτουργίας του facebook; κλείσε τον λογαριασμό σου…. Τόσο απλά). Ακόμα και έστω μία στάλα σοβαρότητας να έκρυβε μία τέτοια δήλωση, πως θα μπορεί να ισχύει από την στιγμή που ΟΛΟΙ οι χρήστες αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης (που είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι ξέρουν καν που βρίσκονται και ακόμα πιο ελάχιστοι τους έχουν διαβάσει) με το που κάνουμε είσοδο στο Facebook.

Αυτά ως μία προσπάθεια να αρχίσουν οι χρήστες του Facebook να σκέφτονται τι αναπαράγουν γιατί με αυτό το τρόπο εξαπλώνουν τη “σκοτεινή” πλευρά του διαδικτύου.

Υ.Σ = Σε τελική ανάλυση και συνοψίζοντας σε μία πολύ απλή φράση:

Αν κάτι δεν θέλετε να το εκμεταλλευτούν στο διαδίκτυο.. απλά ΜΗΝ το ανεβάζετε.-