Σ’ένα ρεπό απ’τις εντατικές πρόβες που βρίσκεται αυτό το καιρό συναντήσαμε τον Φειδιππίδη απ’τις “Νεφέλες”του Αριστοφάνη που ανεβάζει ο Δημήτρης Καρατζάς στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Συζητήσαμε μαζί του για την πάντα επίκαιρη σύγκρουση του Δικαίου με τον Άδικο λόγο,για το πόσο επίκαιρος μοιάζει και είναι ο λόγος του Αριστοφάνη στα χρόνια μας,αλλά και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχει υποστεί η ανθρωπότητα στο όνομα του φασισμού.

1)Σε βρίσκουμε σε εντατικές πρόβες για την παράσταση Νεφέλες,θα ήθελες να μας μεταφέρεις το κλίμα;
-Το κλίμα που επικρατεί είναι ηρεμία. Μία πολύ ωραία συνεργασία με πολύ ωραίους συναδέλφους,χωρίς εντάσεις. Βρισκόμαστε στη φάση που προσπαθούμε να βρούμε τι είναι αυτά τα πλάσματα,τι θέλουν να πούνε,τι προτείνουν,έτσι ώστε μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να χτίσουμε κάτι όμορφο.
2)Υποδύεσαι τον Φειδιππίδη μίλησε μας για το ατίθασο αυτό χαρακτήρα;
-Ο Φειδιππίδης είναι ένας χαρακτήρας που τον βλέπουμε στην αρχή να ταλαιπωρεί τον πατέρα του με την άσωτη ζωή που κάνει (τζόγος κλπ) έχοντας γεμίσει τον πατέρα του Στρεψιάδη με χρέη. Αναγκάζοντας τον έτσι καθώς αυτός δεν δέχεται, να γραφτεί στο φροντιστήριο του Σωκράτη. Εκ των υστέρων όμως λόγω προχωρημένης ηλικίας του πατέρα του ο Φειδιππίδης πείθεται να πάει εκείνος. Μετά από καιρό βγαίνει από το φροντιστήριο σαν σοφιστής. Ο Στρεψιάδης πιστεύει πως μέσω της γνώσης που απέκτησε ο Γιος του θα μπορέσει να ξεφύγει από τα χρέη του, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο Φειδιππίδης έχει αλλάξει τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων και ο Στρεψιάδης το συνειδητοποιεί με πολύ σκληρό τρόπο.


3)Τί είναι αυτό που συμβολίζει ο Δίκαιος με τον Άδικο λόγο;
-Ο Δίκαιος λόγος είναι ένας λόγος αρκετά παλιός αρκετά συντηρητικός ένας λόγος που αρνείται να δει ότι η κοινωνία πάει μπροστά, είναι κολλημένος σε παλιές ιδεολογίες. Ενώ ο Άδικος είναι ένας λόγος που προσπαθεί να δει λίγο πιο μπροστά,να προσαρμοστεί στους σύγχρονους καιρούς που ζούμε και έτσι προτείνει κάτι άλλο κάτι διαφορετικό.
4)Υπάρχουν κοινά ανάμεσα στην σχέση Στρεψιαδη-Φειδιππιδη και την σύγχρονη Ελλάδα;
-Θα μπορούσε και όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες.Ο Φειδιππίδης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κουβαλάει τις απόψεις του πατέρα του και της οικογένειας του όπως όλοι μας. Έτσι μόλις ακούει κάτι καινούργιο που του ανοίγει τους ορίζοντες νιώθεις πως είδε τον κόσμο με άλλα μάτια προτείνει συνέχεια νέες ιδέες χωρίς να μένει πίσω. Αυτό το βλέπουμε και στην κοινωνία μας όπου το Παλιό πάλιωσε – ξεθώριασε και υπήρχε η ανάγκη για κάτι Νέο. Η κοινωνία το τόλμησε έκανε ένα άλμα στο καινούριο, στο άγνωστο και είναι η ίδια κοινωνία που τώρα θέλει να γυρίσει πίσω στα γνώριμα και συνηθισμένα γιατί τρόμαξε δυσαρεστήθηκε συρρικνώθηκε και δεν μπορεί να κοιτάξει μπροστά πλέον. Άλλα το ζήτημα είναι κοιτάς μπροστά να διεκδικείς να γκρεμίζεις τοίχους να αναζητάς το νέο.
5)Ο λόγος του Αριστοφάνη είναι πάντα επίκαιρος λόγω του ότι εκείνος ήταν τόσο πρωτοπόρος ή γιατί έχει μείνει η Ελλάδα στάσιμη όλα αυτά τα χρόνια;
– Πιστεύω ότι είναι πάντα επίκαιρος γιατί υπάρχει συνέχεια αυτή η σύγκρουση του Παλιού με το Νέο. Οι άνθρωποι σ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας πάντα διεκδικούσαν και αυτό το βλέπουμε και στις Νεφέλες στη σύγκρουση διαφορετικών φιλοσοφιών ανάμεσα σε πατέρα και γιο και ανάμεσα στον Δίκαιο και τον Άδικο λόγο. Το ποιος νικάει είναι πάντα διαφορετικό η σύγκρουση είναι ίδια.


6) Φέτος ξεκίνησες με το “Ξύπνα Βασίλη”μετά “Άμλετ”και τώρα “Νεφέλες”. Πόσο εύκολη είναι αυτή η συνεχόμενη αλλαγή χαρακτήρων;
-Δεν είναι εύκολο αλλά είναι όμορφο. Είναι σαν να έχεις ένα χωράφι που το φροντίζεις και το οργώνεις και κάθε εποχή φυτεύεις τα ανάλογα φρούτα και αυτά με την σειρά τους σου δίνουν τους καρπούς τους .
7)Βρισκόμαστε σε περίοδο εθνικών εκλογών,τί είναι αυτό που προσδοκάς σαν Αινείας απ’την νέα κυβέρνηση;
-Είμαι πολύ μπερδεμένος,δεν έχω σε κάτι να ελπίζω αυτό που προσδοκώ είναι να υπάρξει χώρος σε φρέσκα μυαλά που έχουν μία νέα άποψη και γνώμη έτσι ώστε να διώξουμε το παλιό κατεστημένο που υπάρχει σε όλα τα κόμματα. Ζούμε σε μία εποχή δυστυχώς που όλες οι ιδεολογίες που πιστεύαμε έχουν μεταλλαχθεί.
8)Στις Ευρωεκλογές υπάρχει ένα 13% στις ηλικίες 17-24 που ψήφισε ακροδεξιά κόμματα,που οφείλεται αυτό;
-Σ’αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η κακή δουλειά που γίνεται στον τομέα της παιδείας. Το τι είναι ο φασισμός και τι έχει βιώσει η ανθρωπότητα απ’ αυτόν πρέπει να υπενθυμίζεται /προβάλλεται συνέχεια και καθαρά στα παιδιά έτσι ώστε να είναι προτιμότερο να μου κοπεί το χέρι παρά να ψηφίσω ένα τέτοιο κόμμα. Δεν ασχολούμαστε μ’αυτό το θέμα γιατί νομίζουμε ότι όλα αυτά συνέβησαν παλιά στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ λίγα τα χρόνια για να ξεχάσουν οι άνθρωποι.

Του Γιάννη Βανταράκη