από τη Λίνα Μπάκου

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, σε 10-15 χρόνια από σήμερα, μια καταστρεπτική καταιγίδα χτυπά την τρίτη επανδρωμένη αποστολή της NASA στον πλανήτη Άρη.

Στην προσπάθεια του να εγκαταλείψει τον κόκκινο πλανήτη μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, ο αστροναύτης Mark Watney (Matt Damon) χάνεται και θεωρείται νεκρός.

Όμως ο Watney καταφέρνει να επιζήσει. Με τα συστήματα επικοινωνίας κατεστραμμένα και με εφόδια που μπορούν να τον κρατήσουν ζωντανό για λίγους μόνο μήνες, πρέπει να βρει τρόπο όχι μόνο να επιβιώσει για 4 χρόνια, αλλά και να ταξιδέψει αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη βάση του, μέχρι το σημείο προσεδάφισης του ARES IV -της επόμενης επανδρωμένης αποστολής της NASA στον πλανήτη.

Αναλύοντας δορυφορικές φωτογραφίες του Άρη, δύο μηχανικοί της NASA και μαζί τους ολόκληρος ο πλανήτης, ανακαλύπτουν ότι ο Watney είναι ζωντανός.

Αμέσως ξεκινάει ένας αμείλικτος αγώνας ενάντια στο χρόνο, με στόχο τη διάσωση του αστροναύτη και την επιστροφή του στη Γη.

Τρία χρόνια μετά το ‘Prometheus’ και λίγο πριν το γύρισμα του πρώτου του sequel ‘Alien: Paradise Lost’, o αειθαλής -78χρονος (!)- σκηνοθέτης Ridley Scott, επιστρέφει στο φυσικό του χώρο, το διάστημα- με μια ταινία περισσότερο ‘επιστημονική’ και λιγότερο ‘φαντασίας’.

The-Martian-

Γιατί το ‘The Martian’ βασίζεται σε αληθινές -και όχι αληθοφανείς- επιστημονικές μελέτες και σχέδια για τις ήδη προγραμματισμένες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη λίγο πριν ή λίγο μετά το 2030.

Όπως το -βασισμένο σε αληθινή ιστορία- ‘Apollo 13’ (1995) του Ron Howard, ή το ‘Gravity’ (2013) του Alfonso  Cuarón, τελικά είναι μια ρεαλιστική ταινία επιβίωσης σε ακραίες εξωγήινες συνθήκες.

Με μοναδική εξαίρεση -Ποιητική Αδεία του Andy Weir συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου στο οποίο βασίστηκε – την σφοδρότητα της αρειανής καταιγίδας, που λόγω της αραιής ατμόσφαιρας του πλανήτη θα έμοιαζε στην πραγματικότητας με καλοκαιρινό αεράκι, ό, τι άλλο βλέπουμε να εξελίσσεται στην ταινία θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί σε λίγα χρόνια από σήμερα.

martian-gallery grwing potatoes

Ο πάντα συνεπής Matt Damon αποδίδει με πειστικότητα, χιούμορ και ανθρωπιά το ρόλο του αστροναύτη/ βοτανολόγου Mark Watney, στην πραγματικότητα σηκώνει μόνος σχεδόν όλο το ερμηνευτικό κομμάτι της, ενώ πλαισιώνεται με μια all-star ομάδα νέων (Jessica Chastain, Kate Mara και Chiwetel Ejiofor) και βετεράνων ηθοποιών (Jeff Daniels, Kristen Wiig και Sean Bean).

The Martian Crew

Εξαιρετικά φωτογραφημένη από τον πολωνό διευθυντή φωτογραφίας Dariusz Wolski, που ευθύνεται για το οπτικό αποτέλεσμα όλων σχεδόν των τελευταίων ταινιών του Scott, γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου στην κόκκινη έρημο Wadi Rum στην Ιορδανία και στα Studio Korda στην Ουγγαρία και με εξαιρετικά οπτικά εφέ, το The Martian είναι κατ’ αρχήν μια θεαματική και οπτικά απολαυστική ταινία.

Xωρίς τις πνευματικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του Interstellar ή τον αδιάκοπο -agitato ρυθμό του πιο ‘συναισθηματικού’ Gravity, το The Martian μένει προσηλωμένο στον πραγματικό χρόνο και στα πραγματικά, λειτουργικά προβλήματα, ενώ δεν ξεχνά να πραγματεύεται μεγάλες ιδέες όπως αυτές της εξερεύνησης του διαστήματος, των μεγάλων ανακαλύψεων, της επιστημονικής σκέψης και επινοητικότητας αλλά και της ανθρώπινης αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

The Spacecraft

Το The Martian έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους την 1η Οκτωβρίου.
Δυο μέρες νωρίτερα η NASA ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη νερού στον Άρη !

Υ.Γ. Το The Martian είναι η τρίτη ταινία στην οποία ο Matt Damon πρωταγωνιστεί ως ο ήρωας για την σωτηρία του οποίου δαπανώνται υπέρογκα ποσά, μπαίνουν σε θανάσιμο κίνδυνο και θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές. (Saving Private Ryan -1998 και Interstellar -2014).

Το τρέιλερ της ταινίας.