Αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα με το σκάνδαλο διαφθοράς, στέλνουν οι Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική».

Το κόμμα του Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan έκανε άλλη μία κίνηση στον «αγώνα» κατά της επιζήμιας έρευνας διαφθοράς που έχει πλήξει την εικόνα της χώρας, καταθέτοντας στις 7 Ιανουαρίου στο κοινοβούλιο τα σχέδιά του που δίνουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερο λόγο στον διορισμό δικαστών και εισαγγελέων.

Το νομοσχέδιο του κυβερνώντος κόμματος, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, προτείνει αλλαγές στη δομή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα όργανο που είναι υπεύθυνο για τους διορισμούς στη δικαιοσύνη, η οποία έχει επικριθεί έντονα από τον Erdogan από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς τον περασμένο μήνα.

Επιτρέπει επίσης στον υφυπουργό δικαιοσύνης να εκλεγεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, κάτι που θα αύξανε σημαντικά την επιρροή της κυβέρνησης στην επιλογή των δικαστών.

«Κανείς δεν θα πρέπει να παραμείνει χωρίς επιτήρηση. Σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να εποπτεύεται ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, τα μέλη του κοινοβουλίου, αυτοί οι κύριοι όχι;», είπε σε μια συγκέντρωση των υποστηρικτών του στις 29 Δεκεμβρίου.

«Δεν πάει έτσι», συμπλήρωσε».

Από το ξέσπασμα του σκανδάλου, η κυβέρνηση απομάκρυνε εκατοντάδες αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ανώτατοι διοικητές, συλλαμβάνοντας επίσης δεκάδες επιχειρηματίες κοντά στην κυβέρνηση και τρεις γιους υπουργών.

Οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση της ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα, πλήττοντας μακροπρόθεσμα τις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly είπε ότι η απομάκρυνση ή απόλυση αστυνομικών και ανακριτών αποτελούν ζητήματα ανησυχίας για την Κομισιόν.

«Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις τρέχουσες έρευνες και την ικανότητα της δικαιοσύνης και της αστυνομίας να διερευνήσουν το θέμα με ανεξαρτησία», είπε.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι από το ξέσπασμα του σκανδάλου στις 17 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν είχε εκφράσει τις ανησυχίες της «για τις πράξεις που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να υπονομεύσουν την ικανότητα της δικαιοσύνης ή της αστυνομίας, κατόπιν εντολής της δικαστικής εξουσίας, να διερευνήσουν διεξοδικά τους ισχυρισμούς για διαφθορά, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία και ενεργώντας κατά τρόπο ανεξάρτητο».

«Η απομάκρυνση ενός μεγάλου αριθμού αστυνομικών από τις θέσεις τους κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με αποκορύφωμα αυτή των 350 αστυνομικών στην Άγκυρα το βράδυ της Δευτέρας, είναι ένα θέμα ανησυχίας λόγω των πιθανών επιπτώσεών της σχετικά με την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών ερευνών», τόνισε ο Bailly.

Πρόσθεσε ότι στην ίδια γραμμή με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Štefan Füle, η Κομισιόν καλεί την Τουρκία «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι ισχυρισμοί για διαφθορά να αντιμετωπιστούν χωρίς διακρίσεις ή προτιμήσεις, με τρόπο διαφανή και αμερόληπτο». Κάθε πράξη που υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των ερευνών θα πρέπει να αποφευχθεί, τόνισε.

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων εάν αυτή η δήλωση σηματοδοτεί μια νέα φάση «παγώματος» των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ο Bailly είπε ότι οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να μετρήσουν οι ίδιοι τη «θερμοκρασία» των σχέσεων Βρυξελλών και Άγκυρας.

EurActiv με Reuters

Απόψεις

«Είναι η τελευταία ευκαιρία του κ. Erdoğan να δείξει ότι θέλει να καταπολεμήσει και όχι να καλύψει τη διαφθορά», τόνισε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Hannes Swoboda.

«Οι απολύσεις επικεφαλής και υπαλλήλων της αστυνομίας τις τελευταίες μέρες είναι ανησυχητικές. Οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν πρέπει να διακοπούν και οι αξιωματούχοι που εργάζονται πάνω σε αυτές δεν πρέπει να τιμωρούνται γιατί κάνουν τη δουλειά τους: να καταπολεμούν την διαφθορά, ανεξάρτητα εάν αυτή υπάρχει στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα […] Η απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων σε αστυνομικά τμήματα δεν συμμορφώνεται με την απαραίτητη διαφάνεια μιας σύγχρονης, δημοκρατικής χώρας», συνέχισε.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Štefan Füle, άφησε επίσης αιχμές για τον χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση Erdoğan.

«Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης (…) να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία», τόνισε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Πηγή: euractiv.gr