Στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, σε μία πρωτοφανή πρόκληση για τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που κυβερνά επί 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, μονάδες του στρατού κατέλαβαν δύο γέφυρες στο στενό του Βοσπόρου, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα Άγκυρα.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τεθωρακισμένα άρματα μάχης βρίσκονται έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Πόλης.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επιβεβαιώσει ότι έχουν ακουστεί πυροβολισμοί στην Άγκυρα.

Πριν από λίγη ώρα οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάληψη της εξουσίας.

Σε γραπτή δήλωση που μεταδίδει το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, ο στρατός υποστηρίζει ότι έχει πάρει «πλήρως τον έλεγχο» της χώρας, με στόχο την «επαναφορά της συνταγματικής τάξης, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών» και του κράτους δικαίου.

Στο κείμενο, οι στρατιωτικοί αναφέρουν επίσης ότι σέβονται όλες τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Τουρκία και δεσμεύονται για συνέχιση των καλών σχέσεων με όλες τις χώρες.

Μιλώντας νωρίτερα ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι στοιχεία των ένοπλων δυνάμεων αποπειράθηκαν να καταλάβουν με πραξικόπημα την εξουσία.

Ο κ. Γιλντιρίμ έδωσε την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει αντιδράσει και θα θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

«Η κυβέρνηση που είναι εκλεγμένη από τον λαό παραμένει στην εξουσία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός», τόνισε.

Προσέθεσε ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» για τις ενέργειές τους.