Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Σήμερα Δευτέρα ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την Τετάρτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Την άποψη ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει μονάχα εάν η Γερμανία εγγυηθεί τα χρέη των δοκιμαζόμενων κρατών μελών της νομισματικής ένωσης εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC.

«Το μοναδικό πράγμα που θα σώσει το κοινό νόμισμα πλέον […] είναι ένα μεγάλο σχέδιο στο οποίο η Γερμανία είναι προετοιμασμένη να δεσμεύσει πλήρως την οικονομία της [στο ευρώ]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλερ, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο πρέπει να «εκλάβει το χρέος του ενός ως το χρέος όλων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι ζήτησε ουσιαστικά τη δημιουργία «ευρωασφαλιστικού συστήματος», Ειδικότερα ο Ρομπέι ζήτησε τη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων των κρατών-μελών της ΕΕ -με έναν εναρμονισμένο και δεσμευτικό τρόπο- ώστε να συνδεθεί η συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής, προσθέτοντας ότι προτίθεται να θέσει το θέμα επί τάπητος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και της 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: skai.gr