Mε την ακρίβεια να επιμένει και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας να παραμένουν καθηλωμένες, τα συνδικάτα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για μεθαύριο, Τετάρτη 17 Απριλίου.

Ήδη, συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ), η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η ΕΙΝΑΠ, που συνδικαλιστικά καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), ενώ η ΟΛΜΕ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της με τρίωρες στάσεις εργασίας.

Έτσι, «χειρόφρενο» τραβούν την Τετάρτη τα μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν «δεμένα» στα λιμάνια. Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε, επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, που θα συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου, αλλά και στη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι συνδικαλιστικά καλύπτονται από την ΑΔΕΔΥ.

Μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 16 του μηνός, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Απροσπέλαστο θα καταστήσουν το Κέντρο της Αθήνας τα συλλαλητήρια, αλλά και οι προ συγκεντρώσεις.

Την ημέρα της κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ καλεί στις 11 το πρωί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 9:30 πμ έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση.

Επιπλέον, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου, την ώρα που θα εξετάζεται το αίτημα τους για την αναδρομική καταβολή των δώρων και των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Το κύριο διακύβευμα για τα συνδικάτα δεν είναι μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού και η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην αγορά, αλλά η αποκατάσταση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία επλήγησαν καίρια από το 2010.

Hellenic Train: Αναστολές και τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω 24ωρης απεργίας

Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

· Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57

· Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598

· Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301

· Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231

· Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:

Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)

Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

Την Τρίτη 16.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς Άνω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθεί με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

Την Τρίτη 16.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν θα πάνε στην εργασία τους.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο ο εργαζόμενος δικαιούται μισθό εφόσον παρέχει την εργασία του.

Κατ’ εξαίρεση όμως, οφείλεται μισθός και σε περίπτωση μη παροχής εργασίας του μισθωτού, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος για τον οποίον ο μισθωτός δεν είναι υπαίτιος. Κατά την ερμηνεία του Αστικού Κώδικα, οι εν γένει συγκοινωνιακές δυσχέρειες δεν αποτελούν σπουδαίο λόγο που να δικαιολογεί τη μη παροχή εργασίας από το μισθωτό, εκτός αν οφείλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Ειδικότερα, η απουσία του μισθωτού από την εργασία του, ακόμα και η καθυστερημένη προσέλευσή του, που οφείλεται σε απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν δύναται να θεωρηθεί ως σπουδαίος λόγος παρά μόνο σε περιπτώσεις όπου είναι απόλυτα δικαιολογημένη βάσει των αρχών της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.

Μια τέτοια περίπτωση απόλυτα δικαιολογημένης απουσίας του μισθωτού από την εργασία του, με συνέπεια να μην επηρεάζεται ο μισθός του, υπάρχει, όταν για παράδειγμα η απεργία των λεωφορείων συμπίπτει με την απεργία των ταξί, οπότε η μετάβαση στην εργασία, τουλάχιστον για τους μισθωτούς που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο μέσο μεταφοράς, καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Καρούζο όταν τα μέσα συγκοινωνίας δεν λειτουργούν, λόγω απεργίας των εργαζομένων σε αυτά (και εφόσον η χρήση των ταξί είναι αδύνατη ή υπέρμετρα επαχθής για τον μισθωτό), υπάρχει ανυπαίτιο κώλυμα εργασίας του μισθωτού, με συνέπεια ο τελευταίος να δικαιούται τον μηνιαίο ή ημερήσιο μισθό που θα ελάμβανε, εάν εργαζόταν κατά τη διάρκεια του κωλύματος αυτού.

Ωστόσο ο εργαζόμενος που συμμετέχει σε νόμιμη απεργία θεωρείται ότι απουσιάζει για δικαιολογημένη αιτία. Κατά συνέπεια νομιμοποιείται η αποχή του από την εργασία και ο χρόνος αποχής εξομοιώνεται με χρόνο εργασίας, σημαντικό γεγονός για τα δικαιώματά του, όπως π.χ. προϋπηρεσία.

Η συμμετοχή του εργαζόμενου σε νόμιμη απεργία οδηγεί στην άρση της υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή του ημερομισθίου κατά την ημέρα της απεργίας (με εξαίρεση το προσωπικό ασφαλείας).

Πηγή: dnews.gr

Πηγή