από τη Λίνα Μπάκου

Βρισκόμαστε στο έτος 1830. Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος έχει μόλις απελευθερωθεί από τον οθωμανικό ζυγό.

Όμως ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη πρόκληση καθώς η ύπαιθρος της νέας χώρας μαστίζεται από μυθικά πλάσματα που επιβιώνουν ανά τους αιώνες.

Αμέσως δημιουργείται μια επίλεκτη ομάδα κυνηγών τεράτων που απαρτίζεται: από τον πρώην αρματολό και πρωτοπαλίκαρο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Γιάννη Θυμιούλα (γνωστού και ως Θεριό), τον Ελληνογάλλο λόγιο κι εφευρέτη Μπελμόν Ροδαφηνό, την τσιγγάνα μάγισσα από τη Σμύρνη, Μελτέμ Γιαγκίνα και την αρχηγό τους, την Καπετάνισσα Δημονίκη Αρναούτα, παλαί ποτέ προστατευόμενη της Μπουμπουλίνας.

Αποστολή τους είναι να κυνηγήσουν τα μυθικά τέρατα και να ‘καθαρίσουν’ από αυτά τη νέα χώρα, αποκαθιστώντας την ειρήνη και την ασφάλεια στον ελλαδικό χώρο.

Mytho-01

Λίγες μέρες μετά τη γιορτή της 25ης Μαρτίου, κυκλοφόρησε το trailer για το νέο κόμικ ‘Μυθοναύτες’ (Mythonauts) των Δημήτρη Σαββαΐδη, Γιάννη Ρουμπούλια και Φώτη Καλιάλη, ενθουσιάζοντας τους φαν του είδους με τις δυναμικές εικόνες και το αναπάντεχο πάντρεμα της ελληνικής παράδοσης της μετα-επαναστατικής περιόδου, με το φανταστικό και το είδος του Steampunk  και όλα αυτά επενδυμένα με τον Ηπειρόκ ήχο των Zvara -Villagers of Ioannina City!

Το να προσφέρεις χρώμα, φαντασία και αισιοδοξία στην μαύρη πραγματικότητα που ζούμε, αυτό κι αν είναι επαναστατικό!

Πρόκειται για την παραγωγή του εκδοτικού οίκου AddArt μιας ιστορίας που θα ολοκληρωθεί σε έξι τεύχη, με το πρώτο τεύχος να κυκλοφορεί στις 15 Απριλίου στο ετήσιο φεστιβάλ κόμικς Athens Comicdom Con 2016 ( Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, Μασσαλίας 22).

Τον ένα από τους συντελεστές και σχεδιαστή του κόμικ Γιάννη (Rubus) Ρουμπούλια, τον γνωρίσαμε ως δημιουργό της σειράς κόμικ ‘Αδάμαστος : Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα’ αλλά και ως κινηματογραφικό πρωταγωνιστή της ομώνυμης μεγάλου μήκους ταινίας ‘Αδάμαστος / The Dragonphoenix Chronicles: Indomitable’(2013)  του Θάνου Κερμίτση.

Με αφορμή τη νέα του αυτή δημιουργία, αλλά και την συμμετοχή του στην φετινή διοργάνωση του Comicdom Con Athens 2016 , είχα τη χαρά να συνομιλήσω -διαδικτυακά- μαζί του.

Γιάννη πώς ξεκίνησε η ιδέα για τους ‘Μυθοναύτες’;

Όλα ξεκίνησαν από το κεφάλι του Δημήτρη Σαββαΐδη ο οποίος συνέλαβε αυτή την ιδέα. Είχα την χαρά να μοιραστεί αυτή την ιδέα μαζί μου στο Comicdom Con 2015 κι ομολογώ πως την άκουσα με ενθουσιασμό.

Από εκεί και πέρα δουλέψαμε μαζί εντατικά για να αναπτύξουμε περαιτέρω τους χαρακτήρες και την πλοκή της πρώτης ιστορίας των Μυθοναυτών.

Γιατί σας γοήτευσε η εποχή του 1830 και πώς σας ήρθε η ιδέα να την παντρέψετε με τo είδος του Steampunk;

Η περίοδος του 1830 είναι μια ιστορική εποχή με την οποία ελάχιστα έχουν ασχοληθεί δημιουργοί, όχι μόνο εγχώρια αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά τη χώρα μας.

Τόσο εμένα όσο και το Δημήτρη μας γοήτευσε γιατί αποτελεί ένα ιδανικό υπόβαθρο για μια περιπέτεια σαν αυτή που εξιστορούμε στις σελίδες του κόμικ μας.

Έτσι το να παντρέψεις ιστορικά στοιχεία με τη φαντασία και το steampunk (δηλαδή τις ιστορίες που αφορούν μια εναλλακτική πραγματικότητα στην οποία έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία του ατμού), χωρίς όμως να διαστρεβλώνεις την ιστορία αλλά να παρουσιάζεις μια διαφορετική εκδοχή της, είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Εδώ να σημειώσω πως το κόμικ μας δεν είναι σε καμία περίπτωση ιστορικό. Απλά εμπεριέχει πολλά ιστορικά στοιχεία μέσα. Το βασικά συστατικά του κόμικ μας είναι η περιπέτεια, η φαντασία και το χιούμορ. Σκοπός του κόμικ είναι να ψυχαγωγήσει κι όχι να διδάξει ιστορία.

Mytho-02

Μίλησέ μου για τους υπόλοιπους συντελεστές.

Όπως προανέφερα η αρχική ιδέα ήταν του Δημήτρης Σαββαϊδη. Μαζί με το Δημήτρη δουλέψαμε την πλοκή και τους διαλόγους αλλά και τους χαρακτήρες.

Το σχέδιο το ανέλαβα εξ’ ολοκλήρου εγώ με τη σημαντική υποστήριξη του Φώτη Καλιάλη, ο οποίος έδωσε ζωή στα σχέδιά μου με τα χρώματά του, ενώ το χρώμα του εξωφύλλου ανέλαβε ο Βασίλης Πάλιαν.

Το lettering ανέλαβε το Γιάννης Ζούμπας και το γραφιστικό στήσιμο αλλά και το λογότυπό μας η Χριστίνα Καραΐδου.

Ειδικό ευχαριστώ για τη βοήθεια και τη στήριξή τους θα ήθελα να απευθύνω στη Βασιλεία Βαξεβάνη αλλά και στο Λεωνίδα Ανδριώτη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα με την ιδιότητά του ως ιστορικός στην έρευνα που κάναμε, όσον αφορά τα ιστορικά και κάποια λαογραφικά στοιχεία που εμπεριέχονται στο κόμικ.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για αυτήν τη δουλειά; Θα μπορούσε να εξελιχτεί σε ταινία ή σειρά animation, έχετε σκεφτεί κάτι τέτοιο;

Προσωπικός στόχος ως δημιουργός είναι να παράγω έργα διεθνών προδιαγραφών και υψηλής ποιότητας τα οποία θα μπορούσαν να σταθούν επάξια στον ανταγωνισμό της διεθνούς αγοράς.
Προς το παρόν ελπίζουμε το κόμικ μας να ψυχαγωγήσει και να αρέσει στον κόσμο που θα το διαβάσει εντός Ελλάδος.

Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση προκειμένου το έργο μας να περάσει και σε άλλα μέσα, όπως παιχνίδια, κινηματογράφος ή τηλεόραση, θα την εξετάσουμε πολύ σοβαρά αλλά και με ιδιαίτερη χαρά. Ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο και εντός και, γιατί όχι, εκτός συνόρων!

Mytho-03

Τι άλλο ετοιμάζεις ως δημιουργός κόμικ;

Εκτός από τους ‘Μυθοναύτες’, συνεχίζω ακάθεκτος με τα ‘Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος’ και το νέο άλμπουμ ‘Οι Κόρες του Πύργου’ από τις εκδόσεις Jemma Press.
Φέτος συμμετέχω και σε άλλη μια ανθολογία από τη Jemma Press, στο έργο του Δημήτρη Καμένο ‘ΗΟΜΟ’, μια εναλλακτική εκδοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δε μάχονται έθνη μεταξύ τους , αλλά ανθρώπινα είδη όπως homo floresiensis, homo neanderthalensis κτλ.
Ταυτόχρονα αναμένεται μέσα στο Μάιο να εκδοθεί το ‘Arhian, the Head Huntress’ στην Αμερική, από την ARH Comix.

Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο ως κινηματογραφικός πρωταγωνιστής ; Έχετε κάποιο μελλοντικό σxέδιο με την ομάδα του Indomitable;

Μετά τους τηλεοπτικούς ‘’Aσφαιρους’ στον Alpha, υπάρχουν πολλά πρότζεκτ, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά που με τριβελίζουν, με την καλή και δημιουργική έννοια όμως, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Μίλησέ μας για σένα. Πώς ξεκίνησες να σχεδιάζεις. Πώς βλέπεις το μέλλον ως σχεδιαστής κόμικ στην Ελλάδα;

Σχεδιάζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αλλά ουσιαστικά με τα κόμικς κατάλαβα πως ήθελα να ασχοληθώ όταν σε πολύ μικρή ηλικία ο πατέρας μου, μου αγόρασε ένα τεύχος του ‘Κόναν του Βάρβαρου’.

Από τότε και για σχεδόν 25 χρόνια ποτέ δεν αμφέβαλα για το τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Αυτό σχεδόν σε όλο το περιβάλλον μου, οικογενειακό και φιλικό, φαινόταν ουτοπικό και ακατόρθωτο.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δε μπορεί να βγάλει τα προς το ζην μόνο με το να σχεδιάζει κόμικς. Αναγκαστικά ως σχεδιαστές πρέπει να κάνουμε κι άλλες δουλειές προκειμένου να επιβιώσουμε. Για αυτό και εδώ κι αρκετά χρόνια οι δουλειές που κυνηγώ είναι κυρίως δουλειές εκτός συνόρων. Είναι μια δύσκολη πορεία που θέλει υπομονή, επιμονή και γερό στομάχι. Η ζωή είναι γεμάτη απογοητεύσεις και σκληρό αγώνα προκειμένου να καταφέρεις να κάνεις αυτό που αγαπάς. Η αγάπη μου για τα κόμικς και τον κινηματογράφο πάντα ήταν μεγαλύτερη. Εμείς οι ίδιοι χτίζουμε το μέλλον μας. Αν δεν δουλέψουμε για αυτό, απλά δεν υπάρχει κανένα μέλλον στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε!

Mytho-04

Τι θα συμβούλευες ένα νέο που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το σχεδιασμό κόμικ.

Να είναι σίγουρος πως αγαπά πολύ αυτό που θέλει να κάνει.

Να δουλεύει σκληρά, πολύ σκληρά για να γίνεται καλύτερος μέρα με τη μέρα. Να διαβάζει, να μελετά, να ανοίγει το μυαλό και να επεκτείνει τους ορίζοντές του.

Ο μοναδικός εχθρός σε αυτή την πορεία είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Να έχει αυτοπεποίθηση αλλά να μην παρασυρθεί από έπαρση ή ματαιοδοξία. Να υπερασπίζεται τη δουλειά του αλλά να είναι δεκτικός στην καλοπροαίρετη και δημιουργική κριτική. Να μην ακούει κανέναν, μα κανέναν αν τον αποθαρρύνει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Η ζωή είναι δική του και κανένας δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει τι θα κάνει με αυτήν, προκειμένου να ευτυχίσει.

Μόνο αν ακολουθήσει τα όνειρά του θα γίνει ευτυχισμένος άνθρωπος, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσει στην πορεία. Να είναι ντόμπρος και αληθινός με τους συνεργάτες του γιατί μόνο έτσι θα κερδίσει όχι μόνο το σεβασμό τους αλλά και το σεβασμό του κοινού του.

Όλη αυτή πολιτική- οικονομική συγκυρία σίγουρα σε έχει επηρεάσει ως άνθρωπο. Σε έχει επηρεάσει και ως δημιουργό;

Όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας με στεναχωρούν αλλά ταυτόχρονα με θυμώνουν και με πεισμώνουν. Από πλευράς μου, μέσω της τέχνης και της δουλειάς μου προσπαθώ όσο είναι δυνατό να δημιουργώ πράγματα και καταστάσεις που θα κάνουν τους συνανθρώπους μου που πονούν πιο πολύ, να νιώσουν λίγο καλύτερα. Να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν αλλά και να αναρωτηθούν μερικές φορές.

Ο καθένας μας ξεχωριστά και εντέλει όλοι μαζί σαν μονάδες που αποτελούμε μια κοινωνία, πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να συντονιστούμε για να αντιμετωπίσουμε ένα πελώριο αόρατο τέρας. Ευελπιστώ πως η αλληλεγγύη που τόσα χρόνια υπήρχε μόνο σαν ξεχασμένη έννοια στο μυαλό του σύγχρονου κόσμου, θα αρχίσει να μετουσιώνεται σε κάτι πιο απτό στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στους Έλληνες fan των κόμικ και σε όσους σχεδιάζουν να έρθουν στο Athens Comicdom Con 2016 ;

Το Comicdom Con είναι μια χαρούμενη γιορτή των κόμικς! Το χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη εποχή!

Θα χαρώ πολύ να σας δω όλους από κοντά σε αυτή τη γιορτή και να περάσουμε όμορφα, για πρώτη φορά στο Artist Alley του Con, μαζί με πολλούς άλλους καλλιτέχνες.
Εμείς και οι δημιουργίες μας, σας περιμένουμε!

Περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση στο επίσημο Site του Comicdom Con Athens 2016

comicom