Σε μια ακόμη οσκαρική βραδιά που ευτυχώς δεν κατάφερε να καταστρέψει η πρωτοφανής -για τα δεδομένα του Λος Άντζελες βροχή, τα φαβορί επικράτησαν, με το Gravity να μαζεύει 7 χρυσά αγαλματάκια, αφήνοντας όμως το πιο σημαντικό, αυτό της καλύτερης ταινίας στο 12 Χρόνια Σκλάβος.

71st Annual Golden Globe Awards - Show - Season 71

Το 12 Χρόνια Σκλάβος έγραψε ιστορία ως η πρώτη ταινία σκηνοθετημένη από μαύρο σκηνοθέτη -Steve McQueen και με σχεδόν μαύρο cast που παίρνει το βραβείο καλύτερης ταινίας -το πρώτο για τον Brad Pitt ως συμπαραγωγός της ταινίας και 3 συνολικά μαζί με αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για τον John Ridley και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε β’ ρόλο για την πρωτοεμφανιζόμενη Lupita Nyong’o.

Το Gravity όπως αναμενόταν και δικαίως κέρδισε το Oscar σκηνοθεσίας για τον “πρωτοπόρο του διαστήματος” Alfonso Cuaron, φωτογραφίας για τον Emmanuel Lubezki, μουσικής για τον Steven Price και οπτικών εφέ, μοντάζ, μοντάζ ήχου και μιξάζ.

Τα Oscar α’ και β’ ανδρικού ρόλου απονεμήθηκαν αντίστοιχα στους Matthew McConaughey και Jared Leto, πρωταγωνιστές του Dallas Byers Club, μιας μικρής ανεξάρτητης ταινίας που ήρθε από το πουθενά ενώ κέρδισε και το βραβείο καλύτερου μακιγιάζ. Δίκαιη νίκη για τον McConaughey που με την πρώτη του υποψηφιότητα, επικράτησε του Leonardo DiCaprio και επιβεβαίωσε ότι φέτος είναι η χρονιά του όχι μόνο λόγω της συμμετοχής του στην ταινία, αλλά κυρίως με την ερμηνεία του στο τηλεοπτικό αριστούργημα True Detective.

movies-oscars-2014-matthew-mcconaughey-cate-blanchett-lupita-nyongo-jared-leto

Στις υπόλοιπες κατηγορίες , το Oscar α’ γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε -ξανά- στην Cate Blanchett για τη Blue Jasmine του Woody Allen, 2 Oscar για το καταπληκτικό Frozen καλύτερης ταινίας κινουμένου σχεδίου και καλύτερου τραγουδιού για το Let it Go, Oscar πρωτότυπου σεναρίου για το Her και τον Spike Jonze, καλύτερη ξενόγλωσση ταινία η ιταλική Τέλεια Ομορφιά του Paolo Sorrentino και 2 Oscar Κουστουμιών και Διεύθυνσης παραγωγής για τον Υπέροχο Γκάτσμπι . Στην κατηγορία Καλύτερου ντοκιμαντέρ το βραβείο κέρδισε το Twenty Feet From Stardom του Morgan Neville.

Στις μικρού μήκους το Mr. Hublot κέρδισε το βραβείο για καλύτερη ταινία κινουμένου σχεδίου, το The Lady in no 6 καλύτερο ντοκιμαντέρ και το Helium στην κατηγορία μυθοπλασίας .

Στις αδικημένες ταινίες της βραδιάς American Hustle , The Wolf of Wall Street, Captain Phillips και Nebraska δεν πήραν κανένα βραβείο ενώ η βραδιά ήταν μεγάλη για το ιστορικό Studio της Warner Brothers που με τις ταινίες Gravity, Her και The Great Gatsby κέρδισε συνολικά 10 Oscar!

Απο τη Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα