Τα σημερινά σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, με συνέπεια να οδηγήσουν σε απόγνωση τους δανειολήπτες κατασκευαστές φ/β συστημάτων, επισημαίνει στην τελευταία του ανάλυση το NPD Solarbuzz.

photovoltaicΟ αναλυτής, Tim Murphy σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της αγοράς φ/β, εξαιτίας των υψηλών τελών πρόσβασης στο δίκτυο.

Προειδοποιεί μάλιστα, ότι μια αναδρομική ισχύ μέτρων στο σύστημα feed-in tariff, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές αθετήσεις δανειακών συμβάσεων, από πλευράς κατασκευαστών φ/β, που φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ.

«Όσον αφορά στις αναδρομικές συνέπειες σχετικά με τα υφιστάμενα φ/β και τα έσοδα εκμετάλλευσης, μια ριζική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες τουλάχιστον 7,5% του αρχικού κεφαλαίου επένδυσης», ανέφερε ο Murphy.

Η «άγνοια» της ισπανικής κυβέρνησης

Η ισπανική Ένωση Φωτοβολταϊκών (UNEF) από κοινού με άλλες ενώσεις ΑΠΕ απειλούν με προσφυγές στη δικαιοσύνη, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις προαναφερθείσες αλλαγές.

Βέβαια, από την πλευρά του το υπουργείο Βιομηχανίας της Ισπανίας προειδοποίησε τους περισσότερους φορείς και ενώσεις φ/β – ΑΠΕ ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στην επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών τους συμβάσεων, μετά και τις αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα, αγνοώντας τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση.

Σε χαμηλά επίπεδα τα φ/β το 2013 – 2014

Από το 2007, ο Murphy σχολιάζει ότι δεν υιοθετήθηκαν θετικές πολιτικές υπέρ των φ/β στη χώρα, μετ’α τις αλλαγές στα τιμολόγια feed-in.

Υπολογίζει ότι, το 2013 στην ισπανική αγορά μόλις 68 MW θα εγκατασταθούν, προβλέποντας ότι με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, η αγορά θα συνεχίσει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και για το 2014.

Ο Murphy υπολογίζει ότι υπάρχουν πάνω από 9 GW φ/β έργων, άνω των 50 MW, που θα εγκατασταθούν στην Ισπανία. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι τα πολλαπλά εμπόδια για την ολοκλήρωση των έργων αυτών και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην ισπανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να υφίστανται οδηγώντας σε καθίζηση τον κλάδο των φ/β.

Πηγή: energypress.gr