Σίγουρα η πρόληψη σε όλες τις διαταραχές που ανατρέπουν την Υγεία μας, είναι το καλύτερο.Και φυσικά και στην περίπτωση των Ραγάδων μας γλιτώνει από «μπελάδες» που ευτυχώς βέβαια έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση.ragades-kalupsi

Τι να κάνω για να το προλάβω;

Απλά φροντίστε τον εαυτό σας, δηλαδή:

-Τρώτε υγιεινά ώστε να παρέχετε τα απαραίτητα στοιχεία στα κύτταρα του δέρματος για να παράγουν τις ωφέλιμες Ίνες του.

-Πίνετε αρκετό νερό μια που ενισχύει τις αντοχές του δέρματος

-Φροντίστε για την ενυδάτωση της επιδερμίδας με καλλυντικά (που καλό είναι να μην είναι φορτωμένα με επικίνδυνες χημικές ουσίες)

-Ακολουθήστε ισορροπημένο τρόπο ζωής χωρίς… ‘σκαπανεβάσματα’ τόσο στο σωματικό βάρος, όσο και στην ψυχική διάθεση.

-Ακολουθήστε άσκηση με μέτρο και αποφύγετε την χρήση πρωτεϊνούχων και ορμονικών σκευασμάτων.

-Ακούστε το σώμα σας και φροντίστε το.

Όλα τα παραπάνω κάνουν καλό όχι μόνο στην πρόληψη της εμφάνισης ραγάδων αλλά στην γενικότερη καλή υγεία. Όμως ας δούμε τι είναι αυτό που ονομάζουμε ραγάδα.

Οι Ραγάδες λοιπόν είναι μια ατροφική ουλή. Σχηματίζεται στα σημεία του δέρματος όπου οι κολλαγόννες και ελαστικές ίνες δεν επαρκούν για να ενισχύσουν την περιοχή σε μια απότομη μεταβολή μήκους. Το δέρμα μας αποτελείται από κύτταρα, ίνες και νερό. Τα δομικά κύτταρα του δέρματος (επιθυλιακού τύπου) παράγουν 3 ειδών ίνες, που συγκρατούν όλα τα επιμέρους στοιχεία στην θέση τους

οι κολλαγγόνες είναι υπεύθυνες για την συγκράτηση του νερού,

οι δικτυωτές για το πλέγμα πάνω στο οποίο στηρίζονται τα υπόλοιπα στοιχεία

οι ελαστικές για την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του θέση αν τραβηχτεί κατά 1,5 φορά

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία τόσο της παραγωγής αυτών των σημαντικών ινών, όσο και της αποτελεσματικότητας τους στην εργασία που επιτελούν. Ας αναφέρουμε μερικούς:

Απότομη αύξηση βάρους, αλλά και μείωση που διαταράσσει τις δυνάμεις τάσης που ασκούνται στο δέρμα.

Απότομη αύξηση ύψους, που αυξάνει το μήκος του δέρματος ξαφνικά και μόνιμα.

Γενετική προδιάθεση, που καθορίζει την αρχή και το τέλος της λειτουργικής χρονικής διάρκειας των δερματικών κυττάρων, επομένως και της παραγωγής ινών από αυτά.

Έλλειψη νερού, δομικό συστατικό του δέρματος αλλά και ολόκληρου του σώματος που αυξάνει την αντίστασή του σε καταστάσεις διάτασης

Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, σημαντικά υλικά για την δημιουργία των ινών του δέρματος

Ορμονικές διαταραχές, που αυξάνουν την κατακράτηση, διαταράσσουν την ισορροπία του βάρους αλλά και της διάθεσης με τις επακόλουθες παρενέργειες. (πχ επιδρομή στην Ζαχαρούχα τροφή)

Τύπος δέρματος, που καθορίζει τις αντοχές του σε καταστάσεις στρες.

Που εμφανίζονται;

Οπουδήποτε έχουμε δέρμα, με μεγαλύτερη πιθανότητα όμως στις περιοχές που έχουμε μεγαλύτερη τάση για απότομη μεταβολή μήκους του δέρματος (αρθρώσεις, περιοχές με συσσώρευση λιπώδους ιστού, περιοχές απότομης αύξησης του μυϊκού τόνου, περιοχές καταγμάτων)

Σε ποιους εμφανίζονται;

Σε αθλητές που αυξάνουν την μυϊκή μάζα απότομα (πχ Bodybuilder), σε άτομα που είναι στην εφηβεία και αλλάζουν γρήγορα το σώμα τους, στην διάρκεια της εγκυμοσύνης (σε ποσοστό 90%), αλλά και σε απότομες αλλαγές βάρους. Γενικότερα στον καθένα μας, όταν συντρέχουν ένας ή – της περισσότερες φορές -, παραπάνω από ένας από τους παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία ραγάδων.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, αφού πλέον δημιουργηθούν;

Η Αρχή λειτουργίας όλων των δραστικών θεραπειών για την αντιμετώπιση των ραγάδων είναι η ελεγχόμενη καταστροφή του δέρματος γύρω και μέσα στην ζώνη της ραγάδας και ταυτόχρονα η ενίσχυση της ανάπλασης και αναγέννησης του.

Έτσι έχουμε δραστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν τις στοιβάδες της επιδερμίδας και δερμίδας σταδιακά και με τα κατάλληλα καλλυντικά αναπλάθεται το δέρμα σε διάστημα ενός μήνα, όπως:

-Lazer ,

-Μεσοθεραπεία

-Peeling (Φυτικό, Χημικό, Δερμοαπόξεση)

-Υπερήχους

-Ηλεκτροδιέγερση

Συνδυαστικές μεθόδους που γίνονται στις ραγάδες με κόκκινο χρωματισμό (καλή αιμάτωση δηλαδή). Σε αυτές έχουμε πολλές πιθανότητες βελτίωσης έως και εξαφάνιση τους.

Από την άλλη οι ραγάδες με λευκό, υπόλευκο χρωματισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες βελτίωσης και σίγουρα μετά από πολλαπλές επεμβατικές εφαρμογές.

Διαπιστώνουμε λοιπόν πως «Το προλαμβάνειν εστί φιλοσοφείν»!

του Νίκου Μασαιλίδη

Πηγή: diatorfi.gr