Συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του Ιράν για τα πυρηνικά έχει σήμερα (18 Σεπτεμβρίου) η Ashton. Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, τόνισε ότι είναι ακόμη δυνατή μια πολιτική λύση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ατομική ενέργεια, Yukiya Amano, επίσης τόνισε ότι θα διεξάγει συνομιλίες με το Ιράν προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες της Δύσης ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι που η ίδια αρνείται.

Η Ashton θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Saeed Jalili ως μέρος «των συνεχιζόμενων προσπαθειών συνεργασίας με το Ιράν», μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν στη Μόσχα φέτος τον Ιούνιο.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Victoria Nuland τόνισε ότι ο σκοπός της συνάντησης Ashton-Jalili είναι να προσδιοριστεί εάν οι Ιρανοί θέλουν να προβούν σε νέες προτάσεις.

«Αυτό είναι το ερώτημα που έχουμε. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτό που έβαλαν στο τραπέζι δεν είχε καμιά αξία Είναι έτοιμοι να φέρουν κάτι καινούριο;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις- τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η Γερμανία- αναμένεται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη αργότερα μέσα στο μήνα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να συζητήσουν το θέμα του Ιράν.

Καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για να επιλυθεί το θέμα έχουν «κολλήσει», ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έκανε δημόσια δήλωση καλώντας τις ΗΠΑ να θέσουν «κόκκινες γραμμές» που δε θα πρέπει να παραβιάσει το Ιράν διαφορετικά θα διατρέξει τον κίνδυνο στρατιωτικής δράσης. Οι ΗΠΑ όμως αρνούνται να θέσουν κόκκινες γραμμές, παρόλο που και οι ίδιες έχουν επισημάνει ότι διατηρούν το δικαίωμα λήψης στρατιωτικής δράσης εάν κριθεί απαραίτητο.

Η Merkel είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι το Ιράν δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ισραήλ αλλά για όλο τον κόσμο, προσθέτοντας: «Στηρίζω μια πολιτική λύση… και θεωρώ ότι δεν είμαστε στο σημείο όπου η εύρεση πολιτικών λύσεων έχει εξαντληθεί».

Πηγή: euractiv.gr