Aνοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών ενός σταδίου με τίτλο “Δημιουργία και Ανάκτηση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων και Ανάδειξη Χώρων «Τοπόσημου» στην αστική περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης”, προκηρύσσει o δήμος Θεσσαλονίκης…

μετά από πρόταση συνεργασίας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα υποστηριχθεί σε οργανωτικά θέματα από το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι η προσέλκυση αρχιτεκτονικών προτάσεων για την περιβαλλοντική και πολεοδομική αναβάθμιση χώρων μικρής κλίμακας σε επίπεδο γειτονιάς και επιπλέον, ο εντοπισμός και η μελέτη σε προκαταρκτικό στάδιο χώρων και παρεμβάσεων με τα κατάλληλα σημειολογικά χαρακτηριστικά ώστε να αποτελέσουν το νέο «τοπόσημο» που να αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης.

 

Στη θεματολογία του διαγωνισμού περιλαμβάνονται οι πέντε παρακάτω υποενότητες:

1. Ά-κτιστα/ά-χρηστα οικόπεδα/υπολείμματα αστικής γης/Ακάλυπτοι χώροι.

2. Μικρές υφιστάμενες πλατείες.

3. Πεζοδρομήσεις.

4. Περιβάλλων χώρος ή/και όψεις δημόσιων/ δημοτικών κτιρίων.

5. Τοπόσημο Οι υποενότητες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, μπορούν όμως να λειτουργήσουν αλληλοσυμπληρωματικά με στόχο τη συγκρότηση εναλλακτικών στρατηγικών για το συνολικό μετασχηματισμό του ευρύτερου δημόσιου χώρου.

Στις προτεινόμενες περιοχές που ενδεικτικά μπορούν να επιλέξουν οι διαγωνιζόμενοι, περιλαμβάνονται ο άξονας της οδού Καρακάση, σημεία πανοραμικής θέας στην Άνω Πόλη, η πλατεία Μουσχουντή και η περιοχή των δυτικών τειχών, η πλατεία μεταξύ της οδού Κασσάνδρου και του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, η οδός Ειρήνης (δημοτική αγορά), το αδιάνοικτο τμήμα της οδού Σόλωνος κ.α.

Η Περιληπτική Προκήρυξη του Διαγωνισμού θα δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες στις ιστοσελίδες του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Τ.Ε.Ε., του Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ., του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και του ΥΠΕΚΑ, και στον ημερήσιο τύπο, όπως προβλέπεται. Ημερομηνία υποβολής των προτάσεων: Παρασκευή, 2-11-2012

Σημείο επαφής για πληροφορίες: Δ/νση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων-Τμήμα Πολεοδομικών Μελετών και Εφαρμογών, αρμόδια: Άννα Δημούλη, αρχ. μηχ., τηλ. 2310296892, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Πηγή: thestival.gr