Οι εκπρόσωποι των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων συμφώνησαν χθες στα βασικά των προγραμματικών δηλώσεων που θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Τα λογάριασαν όλα, ώστε να συγκεράσουν διαφορετικές απόψεις και να προσαρμόσουν τα προεκλογικά “θα” στις μετεκλογικές ανάγκες, αλλά στο επόμενο 40ημερο θα φανεί εάν “παρέβλεψαν”… τον ξενοδόχο. Δηλαδή, τους δανειστές.

Ο σχεδιασμός έχει ως εξής:

Α. Οι εκπρόσωποι της “τρόικας εσωτερικού” (Χ. Λαζαρίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Χατζησωκράτης) κατέληξαν κατ΄αρχήν χθες σε ένα ήπιο και καθησυχαστικό κείμενο, το οποίο θα ολοκληρώσουν σήμερα και θα το παραδώσουν στους αρχηγούς τους.

Β. Σήμερα το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει στο Μαξίμου την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής της… κανονικής τρόικας, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται μεν “διερευνητική” από τους κυβερνητικούς επιτελείς, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί στίγμα διαθέσων και προθέσεων. Οπως έδωσε ήδη ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με όλους τους «οικονομικούς» υπουργούς.

Γ. Στη συνέχεια, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα ξαναδούν το κείμενο των συνεργατών τους για τις τελικές (και αναγκαίες) πινελιές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι λεγόμενες “φιλολαϊκές” δεσμεύσεις (όπως τα εργασιακά) θα παραπεμφθούν σε μελλοντικό χρόνο καθώς “το πρόγραμμα είναι τετραετίας”, ενώ ό,τι αφορά σε υποχρέωσεις (αποκρατικοποιήσεις, καταργήσεις οργανισμών) θα ξεκινήσουν … “χθες”.

Τα σημεία – κλειδιά

Από τη χθεσινή συνάντηση της τριμερούς προέκυψε συμφωνία στα περισσότερα ζητήματα αιχμής. Όπως:

– Να “τρέξουν” γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις-διαρθρωτικές αλλαγές-αποκρατικοποιήσεις-συμβάσεις παραχώρησης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στην ένταξη της ΔΕΗ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και (ξανά…) στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

– Να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο αλλά: Πρώτον, όσοι υπάλληλοι περισσέψουν από τις καταργήσεις-συχγωνεύσεις φορέων να μεταταγούν ή να να μπουν σε καθεστώς εφεδρείας. (σ.σ. Η ΔΗΜΑΡ φέρεται να συμφωνεί με την εκδοχή της ΝΔ για την εφεδρεία και όχι μ΄εκείνη που διμαρφώθηκε επί κυβέρνησης Παπαδήμου).

Δεύτερον, να υπάρξει αναλογία “μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις” αντί “μία προς πέντε” – όπως ανακοίνωσε ήδη προςχθές ο Χρ. Σταϊκούρας.

– Να μην μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. (Είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση της τρόικας).

– Να κατατεθεί άμεσα νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση να “επιμηκυνθεί” ο χρόνος καταβολής των δόσεων – διπλασιασμό τους έχει ήδη ζητήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

– Να παραπεμφθεί για μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος η αλλαγή του εκλογικού συστήματος (δηλαδή για μετά το 2014). Τώρα να συζητηθεί μόνο το ενδεχόμενο κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

– Να τροποποιηθεί ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια (και όχι “να καταργηθεί” που ήταν η προεκλογική δέσμευση Α. Σαμαρά) με βάση ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών. Σε κάθε περίπτωση, να μην αποκτούν την ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών με τη γέννησή τους, αλλά αφού κλείσουν τα 18 χρόνια και εφόσον έχουν αποκτήσει 12χρονη ελληνική παιδεία και έχουν αποποιηθεί την ιθαγένεια των γονιών τους.

Τα δύσκολα, τον Αύγουστο

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση συνεργασίας θα παρουσιάσει αύριο το απόγευμα τις προγραμματικές της δηλώσεις, δια στόματος Α. Σαμαρά, και θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Τα δύσκολα θα αρχίσουν… μετά και θα κορυφωθούν περί τα μέσα Αυγούστου που θα παραδώσει η τρόικα την έκθεσή της – και θα χρειασθεί η δόση για το ομόλογο-μαμούθ των 3,2 δισ. ευρώ που θα λήγει εκείνες τις ημέρες…

Της Μαρίνας Μάνη

Πηγή: capital.gr