Γράφει ο περιβαλλοντολόγος – δασολόγος
Αντώνης Φαναριώτης
Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία γα τους δασικούς χάρτες και την ανάρτηση τους. Για πρώτη φορά, υλοποιήθηκε στη χώρα μας ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών πιλοτικά σε τρεις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής (Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα) τον Απρίλιο του 2011. Έκτοτε σταδιακά αναρτώνται σε περιοχές όλης της χώρας. Επιεικώς καθυστερημένη και ανώριμη η απόφαση της πολιτείας να τους αναρτήσει το 2011. Είναι αδιανόητο.  

Αρχικά, η κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση και καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων, που διέπονται από το ειδικό προστατευτικό πλαίσιο των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας κατά τρόπο ακριβή, διαφανή και οριστικό. Που στοχεύει όμως η καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων; Στην διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας, μέρος της οποίας είναι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις. Επίσης, στην περιβαλλοντική τους προστασία, στην προβολή των εμπράγματων δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου επί των δασών και των δασικών εκτάσεων και στην  δημιουργία βάσεων δεδομένων για την δημιουργία δασολογίου. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η δημιουργία δασικών χαρτών για μία χώρα.

Κλείνοντας, επειδή η ανάρτηση τους δεν έχει ολοκληρωθεί, πρόταση μου είναι να ανατεθεί η δημιουργία των υπόλοιπων δασικών χαρτών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που σχετίζονται άμεσα με αυτό το αντικείμενο και να δουλέψουν αποκλειστικά μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι νέοι επιστήμονες θα μπορούν να δείξουν την αξία τους έχοντας όρεξη για δουλειά αλλά και να αποκτήσουν εμπειρία. Η χώρα κατακλύζεται από νέους και άνεργους επιστήμονες. Ας τους δώσει η πολιτεία την ευκαιρία να δουλέψουν.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα