Η Γαλλία και η Ισπανία δημοπράτησαν επιτυχώς ομόλογα σήμερα, 19 Απριλίου, σε ένα πολιτικά φορτισμένο περιβάλλον. Η Γαλλία ετοιμάζεται για τον πρώτο γύρο των αμφίρροπων προεδρικών εκλογών, ενώ η Ισπανία αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία άντλησε συνολικά 7,97 δισεκατομμύρια ευρώ, διαθέτοντας διετή ομόλογα αξίας 3,55 δισεκατομμυρίων (λήξη τον Σεπτέμβριο του 2014), τριετή ομόλογα αξίας 1,73 δισεκατομμυρίων (λήξη τον Απρίλιο του 2015) και πενταετή ομόλογα αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων (λήξη τον Φεβρουάριο του 2017). Σκοπεύει να διαθέσει και εξαετούς διάρκειας χρεόγραφα αργότερα σήμερα.

Το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους, ανήλθε σε 1,83% από το 1,78% που ήταν στις 15 Μαρτίου. Αισιόδοξο μήνυμα απετέλεσε η ζήτηση που προσέλκυσε το γαλλικό χρέος, καθώς κατατέθηκαν προσφορές για σχεδόν το τριπλάσιο ποσό από αυτό που αντλήθηκε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα 7,97 δισ. ήταν το μέγιστο ζητούμενο ποσό για τη Γαλλία.

Η Ισπανία δυσκολεύτηκε αλλά τελικά κατόρθωσε να αντλήσει 2,54 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας μάλιστα τον ανώτατο στόχο που ήταν τα 2,5 δισ. Διατέθηκαν ομόλογα διετούς και δεκαετούς διάρκειας, από τα οποία αντλήθηκαν 1,1 και 1,4 δισεκατομμύρια αντίστοιχα. Η ζήτηση για τα διετή ομόλογα ήταν 3,3 φορές το διαθέσιμο ποσό, ενώ για τα δεκαετή το σχετικά πενιχρό 2,4 φορές.

Το μέσο επιτόκιο για τα διετή χρεόγραφα ήταν το 3,46% ενώ για τα βαρυσήμαντα δεκαετή 5,74%. Το τελευταίο συνιστά αύξηση 0,34% συγκριτικά με την τελευταία δημοπρασία, που έγινε τον Ιανουάριο, αλλά απέχει από την επικίνδυνη ζώνη του 6%.Η σημερινή δημοπρασία ήταν μία ακόμη «μάχη» στον «πόλεμο» που διεξάγει η κυβέρνηση Ραχόι προκειμένου να κρατήσει την Ισπανία μακριά από την ανάγκη διεθνούς βοήθειας.

Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της σημερινής δημοπρασίας πάντως, το πιθανότερο είναι ότι το κόστος δανεισμού της ιβηρικής χώρας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Μία τέτοια εξέλιξη θα ασκήσει πίεση στην ΕΚΤ να ενεργοποιήσει εκ νέου προγράμματα αγοράς ομολόγων και χρηματοδότησης τραπεζών, που έχουν προκαλέσει την δυσφορία της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank.

Πηγή: skai.gr