«Κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Βέροιας και των εταιριών «ΚΤΕΛ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Ε.» και «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ Α.Ε.», με αντικείμενο τη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κατά το χρονικό διάστημα από 12-9-2011 έως το τέλος του διδακτικού έτους».  

Αυτό είναι το «διά ταύτα» της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στο θέμα των μαθητικών δρομολογίων στο Δήμο Βέροιας, για τη φετινή σχολική χρονιά. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πράξης του αρμόδιου κλιμακίου, δεν εγκρίνεται η υπογραφή των σχεδίων συμβάσεων διότι, κατά την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκύπτουν κάποιες πλημμέλειες που καθιστούν αδύνατη την έγκριση των συμβάσεων.

Οι πλημμέλειες που εντοπίζει το Ε.Σ. συνοψίζονται στα εξής:

Δεν έχει τηρηθεί η υπό του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία για το χαρακτηρισμό και τη δημιουργία των γραμμών που εκτελούν μαθητικά δρομολόγια αστικών ή υπεραστικών.
Ειδικότερα, για μεν την περίπτωση των αστικών γραμμών δεν έχει προηγηθεί απόφαση της Δημάρχου για το χαρακτηρισμό τους ως αστικών, με καθορισμό της αφετηρίας της διαδρομής, των στάσεων, του τέρματος, του ελάχιστου αριθμού υποχρεωτικών δρομολογίων εντός του εικοσιτετραώρου καθώς και απόφαση για τον καθορισμό του κομίστρου των γραμμών αυτών.

Περαιτέρω, όσον αφορά στις υπεραστικές γραμμές, δεν έχει προηγηθεί απόφαση του Περιφερειάρχη, με το ανωτέρω περιεχόμενο, ο καθορισμός δε υπεραστικών γραμμών με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ή του οικείου Δημάρχου, δεν είναι νόμιμος.

-Δεν προκύπτει από τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν τα ΚΤΕΛ αστικών και υπεραστικών και αφορούν στην επαγγελματική ικανότητα των οδηγών και την τεχνική καταλληλότητα των οχημάτων τους, ότι τα δικαιολογητικά αυτά ελέγχθηκαν ως προς την πληρότητα και τη νομιμότητά τους από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Βέροιας που να αποδεικνύεται με τη σύνταξη σχετικού πρακτικού.

Αυτοί οι δύο είναι βασικά οι λόγοι για τους οποίους «τινάσσονται στον αέρα» τα μαθητικά δρομολόγια και δημιουργούν αναστάτωση στους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο και ΚΤΕΛ), αφού αν δεν υπερκερασθεί το κώλυμα αυτό από την απόφαση του ΕΣ δεν θα διατεθούν τα απαραίτητα για τη μεταφορά των μαθητών κονδύλια.

Σημειωτέον ότι βάσει των σχεδίων συμβάσεων που απέρριψε το Ε.Σ., στο Δήμο Βέροιας προβλέπονται μαθητικά δρομολόγια με το πιο χαμηλό κόστος απ’ όλη την Ελλάδα.

Τέλος ένα άλλο σημείο της πράξης του Ε.Σ. που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, είναι ότι δεν δέχεται τον όρο που περιέχεται στα σχέδια συμβάσεων, ότι δηλαδή αυτές θα έχουν χρονική διάρκεια, από την έναρξη των δρομολογίων (12-9-11), μέχρι τη λήψη του διδακτικού έτους.

Το Ε.Σ. κρίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει η εκτέλεση των συμβάσεων πριν από τον έλεγχο που αυτό θα πραγματοποιήσει και από τη σχετική κρίση που θα εκφέρει, δηλαδή δεν μπορεί – κατά το Ε.Σ .- να δικαιολογηθούν κονδύλια για τα δρομολόγια από τον Σεπτέμβριο που αρχίζουν αλλά από τότε που αυτό θα εγκρίνει τις συμβάσεις και που φέτος μέχρι τώρα δεν τις έχει εγκρίνει!

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας και αποφασίσθηκε να κατατεθεί προσφυγή κατά της σχετικής πράξης του αρμόδιου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει άμεσης διευθέτησης, εξάλλου δεν αφορά μόνο το νομό μας αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Όπως μας είπε ο πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ Παύλος Παυλίδης σήμερα η Ομοσπονδία των Αστικών ΚΤΕΛ Ελλάδος έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλο, με τον οποίο θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα