Αποφασισμένοι να αντισταθούν στην περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης Παιδείας, αλλά και στην επιχειρούμενη επιβάρυνση των γονιών των μαθητών με περισσότερα έξοδα για την φοίτηση των παιδιών τους, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Βέροιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, η οποία δόθηκε με αφορμή τα σημερινά συλλαλητήρια που διοργανώνονται στην πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας, στις 7 το απόγευμα, και στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας, στις 10 το πρωί.

Ο Αντώνης Τολιόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ημαθίας (ΟΕΣΓΚ) αναφέρθηκε στους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση των σημερινών κινητοποιήσεων σε Βέροια και Νάουσα, οι οποίοι αφορούν την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, την έλλειψη σχολικών βιβλίων, την έλλειψη σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και την συνολικότερη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Χατζησάββας, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/θμιας Εκπαίδευσης Βέροιας σημείωσε ότι ξηλώνονται κομμάτια του κοινωνικού κράτους, παρά τις δεσμεύσεις προεκλογικά και μετεκλογικά του πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωνε ότι θα επιδοτηθεί η Παιδεία. Σχολίασε επίσης ότι προστίθενται τεράστια οικονομικά βάρη στους γονείς, με τις συνεχόμενες δαπάνες που καλούνται να καλύψουν.
Ο Γιάννης Μελιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Β/θμιας Εκπαίδευσης, παρατήρησε ότι τα ίδια τα παιδιά δείχνουν τον δρόμο, αναφερόμενος στην παρέμβαση που έκαναν μαθητές στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για την μεταφορά τους, ενώ τόνισε ότι ο αγώνας τους θα είναι μακροχρόνιος.
Τέλος, ο Χρήστος Μπακαλίδης, αντιπρόεδρος των Συλλόγων Β/θμιας Εκπαίδευσης Βέροιας, σχολίασε πως δεν υπάρχει η αναμενόμενη συμμετοχή των γονέων στις γενικές συνελεύσεις, ώστε να ισχυροποιούνται τα όργανά τους και να είναι δυνατή η φωνή των γονέων.
Βιβλία, διδακτικό προσωπικό και οικονομική εισφορά των γονιών
Ερωτηθέντες για την έλλειψη βιβλίων, τα κενά στο διδακτικό προσωπικό και στις καταγγελίες που κάνουν λόγο για διευθυντές και εκπαιδευτικούς που ζητάνε από τους γονείς χρήματα για φωτοτυπίες ή άλλα λειτουργικά έξοδα, οι εκπρόσωποι των γονέων απάντησαν πως έχουν ακούσει ανάλογες καταγγελίες, αλλά καμία επίσημη αναφορά δεν έχει γίνει.
Κάλεσαν μάλιστα τους γονείς να μην υποκύπτουν σε τέτοιες εντολές – εκκλήσεις, καθώς, πέρα από τις ανισότητες που δημιουργούνται μεταξύ των εχόντων και μη εχόντων, τέτοιες κινήσεις «ανοίγουν» την όρεξη για ακόμη μεγαλύτερες περιστολές στην Παιδεία.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα