Τη «δυναμική» των λουκέτων στην αγορά μεγάλων και μικρότερων πόλεων της χώρας μας κατέγραψε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τα αποτελέσματά της δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Καθώς καταδεικνύουν ότι η… επιδημία των λουκέτων στην αγορά συνεχίζεται και αυξάνεται ως «μεταδοτική ασθένεια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Ενώ είναι προφανής η στασιμότητα στην αγορά, η έλλειψη ρευστότητας και το φοβικό κλίμα που επικρατεί για κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια στο χώρο του εμπορίου.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010 και έκτοτε τα λουκέτα στην αγορά παρουσιάζουν μια ετήσια μεταβολή της τάξης του +67% και μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επί του συνόλου των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων, από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και το 21% το χειμώνα του 2011, τον Αύγουστο του 2011 το ποσοστό έφτασε το 25%. Δηλαδή 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στη χώρα έβαλαν λουκέτο, ενώ όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τέλους του έτους.

Στις διαπιστώσεις της έρευνας είναι ότι παρατηρείται μία μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους, λόγω της μείωσης των ενοικίων, ότι δεν κλείνουν μόνο μικρά μαγαζιά αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης η πορεία του δείκτη επιβίωσης του εμπορίου συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή.

Τα στοιχεία για την αγορά της Βέροιας

Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή μας, η έρευνα περιελάμβανε και την αγορά της Βέροιας για την οποία δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία.  Στη Βέροια το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα και φθάνει το 14,3%. Ενώ η αναλογία κλειστών – ανοιχτών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Στην αγορά της Βέροιας τον Αύγουστο του 2010 ήταν κλειστά το 8,9% των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο του 2011 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 12,4% και τον Αύγουστο του 2011 έφθασε το 14,3%. Η ετήσια μεταβολή (από Αύγουστο 2010 έως Αύγουστο 2011) είναι +60%.

Συγκριτικά με αγορές σε άλλες πόλεις της χώρας, η ετήσια αυτή μεταβολή είναι λίγο κάτω από τον γενικό μέσο όρο (σε επίπεδο χώρας) και η υψηλότερη μεταξύ των πόλεων της Βόρειας Ελλάδας που περιελάμβανε η έρευνα (Κοζάνη +14%, Έδεσσα +26%, Καβάλα +38%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας εμπορικός δρόμος της Βέροιας – η οδός Κεντρικής – κατατάσσεται 11η στη λίστα με τους εμπορικούς δρόμους στους οποίους καταγράφεται ρεκόρ συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην οδό Κεντρικής είναι 21%, δηλαδή ένα στα πέντε καταστήματα είναι κλειστό.

 

Η έρευνα κατέγραψε και την εικόνα άλλων 8 εμπορικών δρόμων στην αγορά της Βέροιας (Μ. Αλεξάνδρου, Μητροπόλεως, Βενιζέλου, Ιπποκράτους, Προφήτη Ηλία, Παν. Τσαλδάρη, Μαλακούση και Βικέλα). Υψηλά ποσοστά με κλειστά καταστήματα παρουσιάζουν επίσης η Παν. Τσαλδάρη (16,5%), η Βενιζέλου (15,9%), η Μητροπόλεως (15,7%) και η Βικέλα (13,3%).

Πηγή: Εφημ. “Μακεδονική”

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα