💣  Χριστός Ανέστη! Αφού τον υποδεχτήκαμε «μετά Βαΐων και κλάδων», τον προδώσαμε, τον φυλακίσαμε, τον μαστιγώσαμε, τον Σταυρώσαμε, τον Αποκαθηλώσαμε, τον ενταφιάσαμε, αλλά στο τέλος Αναστήθηκε…

📌 Η αλήθεια είναι ότι για τη Βέροια η Μ. Εβδομάδα που πέρασε επιφύλαξε δύο – τουλάχιστον – θλιβερά περιστατικά. 

📌 Το πρώτο αφορά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του καφέ – εστιατορίου Beluga Νίκου Οικονόμου, ο οποίος έδινε για μήνες μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 65 ετών. 

📌 Το δεύτερο αφορά τον αιφνίδιο θάνατο του Παναγιώτη Χαρέλα στα 51 του, από ανακοπή καρδιάς. Ο Παναγιώτης ήταν γνωστός στο πανελλήνιο καθώς ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων είχε συχνή παρουσία στα ΜΜΕ.

📌 Πέρα από την θλίψη και το σοκ που προκαλεί η είδηση ενός ανθρώπου, κάθε φορά μου έρχεται στο μυαλό το τροπάριο από την εξόδιο ακολουθία που λέει: «Ποία τοῦ βίου τρυφή, διαμένει λύπης ἀμέτοχος; ποία δόξα ἕστηκεν ἐπὶ γῆς ἀμετάθετος; πάντα σκιᾶς ἀσθενέστερα, πάντα ὀνείρων ἀπατηλότερα, μιᾷ ῥοπῇ, καὶ ταῦτα πάντα, θάνατος διαδέχεται». 

📌 Μια ροπή, ένα «τσακ», ένα δευτερόλεπτο αρκεί να καταπέσουν τα μεγαλύτερα βασίλεια, οι ενδοξότερες φήμες, τα αμύθητα πλούτη. «Ασθνέστερα», πιο αδύναμα, ακόμα και από την σκιά, πιο απατηλά ακόμα και από τα όνειρα… 

📌 Ας το έχουμε υπόψη όταν κάνουμε μεγάλα σχέδια ή όταν σκάμε για όσα μας συμβαίνουν και φαντάζουν δύσκολα. 

💣 Για περάσουμε όμως στο Αναστάσιμο κλίμα, έρχεται μια εβδομάδα ελπιδοφόρα (και με ωραίο τριημεράκι, λόγω της αργίας της Τρίτης του Πάσχα). 

📌 Δευτέρα τ’ Αη Γιώργη, που μεταφέρθηκε η γιορτή του, Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής (με τις πολλές πανηγύρεις σε διάφορα εξωκλήσια της Ημαθίας) και την Κυριακή του Απίστου του Θωμά, που ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. 

📌 Ζήσαμε μια μικρή ανάπαυλα από τον… πυρετό των ευρωεκλογών, αλλά από Τετάρτη του Πάσχα θα συνεχίσει η… παρέλαση υποψηφίων! 

💣 Και κάτι άσχετο με τα παραπάνω, αλλά νομίζω σημαντικό. 

📌 Τις προάλλες άκουγα μερικά από τα αγαπημένα του Θάνου Μικρούτσικου και θυμήθηκα την βούληση της Δημοτικής Αρχής της Βέροιας να δώσει το όνομά του στον Χώρο Τεχνών, καθώς επί δικής του θητείας στο Υπ. Πολιτισμού πήρε σάρκα και οστά το εγχείρημα… 

📌 Θαρρώ πως τώρα που πέρασαν κορωνοϊοί και άλλες δυσκολίες, ο Δήμος θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα και να αποδώσει τα… του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα… του Θάνου Μικρούτσικου τω Θάνω! 

📍 ΥΓ: Προσοχή στο πολύ φαΐ και το ποτό. Και, πέρα από την πλάκα, με αλκοόλ το τιμόνι μακριά! 

📍 ΥΓ2: Καλή δύναμη στους… ψήστες, ειδικά όσους κάνουν τριήμερη υπηρεσία μέχρι και την Τρίτη που έχουμε και την μεταφερθείσα αργία της Πρωτομαγιάς! 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria”, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024, φύλλο 105)

Πηγή