Δραματική αύξηση στις αναζητήσεις σχετικά με τις αιτήσεις για ιρλανδικά διαβατήρια σημειώθηκε, σύμφωνα με αναφορά της Google, αμέσως μετά την είδηση ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, η συντριπτική πλειονότητα των αναζητήσεων προήλθαν από τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ μεγάλος αριθμός αναζητήσεων κοντά στα μεσάνυχτα της 23ης Ιουνίου αφορούσαν την ερώτηση “τι θα συμβεί εάν φύγουμε από την ΕΕ”.

Επίσης, τεράστιος ήταν και ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου, όχι μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία, που πραγματοποίησαν αναζήτηση για τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, μεταξύ 4:00 και 6:00 (τοπική ώρα).

Όπως δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Γουόργικ, Τομπάις Πρέις, ο λόγος για τον οποίο τόσο μεγάλος αριθμός χρηστών έγραψαν στη μηχανή αναζήτησης του Google το όνομα του Βρετανού πρωθυπουργού είναι επειδή πιθανόν αφενός οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούσαν να καταλάβουν τις συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και αφετέρου επειδή άνθρωποι εκτός Αγγλίας “καίγονταν” να ενημερωθούν για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις της υπόθεσης αυτής.

“Είναι αναμφίβολο ότι πολλοί άνθρωποι σοκαρίστηκαν από την είδηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και προσπάθησαν να μάθουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν σχετικά με το θέμα”, δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Τζόναθαν Φρίμαν του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.