Μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου αναμένεται η λειτουργία προγράμματος υποκατάστασης, με μεθαδόνη, στους χρήστες ηρωίνης στα νοσοκομεία της χώρας. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει από σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία όλης της Βόρειας Ελλάδας,

«από τον Έβρο έως τα όρια της Δυτικής Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η εξαγγελία του προγράμματος έγινε από τον υπουργό, με σκοπό την εξάλειψη της λίστας των 7.000 χρηστών ανά την Ελλάδα που περιμένουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της ηρωίνης με μεθαδόνη, ενώ μετά την εξαγγελία του μέτρου, ήδη αυξήθηκαν αισθητά οι αιτήσεις εξαρτημένων ατόμων για ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Η εξαγγελία έκανε λόγο για υλοποίηση του προγράμματος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας (μετά τις συνενώσεις των νοσοκομείων ενδεχομένως να υλοποιείται σε ένα νοσοκομείο των μικρότερων νομών), η οποία εφαρμογή βέβαια θα γίνει σταδιακά. Στην περίπτωση της Ημαθίας, πρόσφατα ο διοικητής του νοσοκομείου της Βέροιας Νίκος Χατζηδημητρίου υπέδειξε τους χώρους τους οποίους προτείνει για την εφαρμογή του προγράμματος, δίπλα από το θυρωρείο του νοσοκομείου ή εναλλακτικά, στο κτίριο των μαγειρίων, πλησίον της νοσηλευτικής σχολής.
Μάλιστα, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, κοινοποιήθηκαν αυτές οι προτάσεις και υιοθετήθηκε η πρώτη. Να σημειωθεί βέβαια και το γεγονός ότι ο Δήμος από καιρό έχει παραχωρήσει έκταση για την δημιουργία κτιριακών υποδομών για την εγκατάσταση μονάδων του ΟΚΑΝΑ, καθώς και ψυχιατρικής κλινικής.
Στην διεκδίκηση εγκατάστασης βρίσκεται και το νοσοκομείο της Νάουσας, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου της Νάουσας Παναγιώτης Τσακπουνίδης έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις για την χωροθέτηση της μονάδας, αν χρειαστεί να λειτουργήσει.

Ν. Χατζηδημητρίου: «Πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργεί μονάδα και στη Βέροια»
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο «Λ» ο διοικητής του νοσοκομείου Βέροιας Νίκος Χατζηδημητρίου, έλαβε εντολή για την δημιουργία χώρων υποδομής για την φιλοξενία του προγράμματος και μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν είχε καμία άλλη ενημέρωση. Όπως σημείωσε, θεωρεί απαραίτητη την λειτουργία τέτοιας μονάδας στην Βέροια, για εξυπηρετήσει τους 142 Ημαθιώτες που μέχρι σήμερα πηγαίνουν στην Πιερία για την υποκατάσταση, καθώς και όλους όσους προσέλθουν στη συνέχεια.
Ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε επίσης στην αγαστή συνεργασία που έχει με τον δήμο Βέροιας στο θέμα αυτό και μας ενημέρωσε ότι στην εισήγησή του προς το αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου επισύναψε τις προτάσεις του για την εγκατάσταση, τις εισηγήσεις των τεχνικών του Δήμου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τους χώρους που πρότεινε, καθώς και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.
Μάλιστα, σήμερα στις 8 το πρωί θα συναντηθεί με την δήμαρχο Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου στο γραφείο της, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω ενέργειες, ενώ θα επιχειρήσει οι όποιες δράσεις να γίνουν σε συνεννόηση και με τον σημερινό διοικητή του νοσοκομείου της Νάουσας Παναγιώτη Τσακπουνίδη.
Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν για λειτουργία, έστω κατ’ αρχήν, της μονάδας στη Νάουσα και όχι στη Βέροια, τόνισε πως είναι απαραίτητο οπωσδήποτε να λειτουργήσει στη Βέροια και δευτερευόντως στη Νάουσα, για πληθυσμιακούς και γεωγραφικούς λόγους, καθώς το νοσοκομείο της Βέροιας εξυπηρετεί τους κατοίκους των δύο μεγαλύτερων δήμων της Ημαθίας, Βέροιας και Αλεξάνδρειας, αλλά και βρίσκεται στη μέση του νομού. Βεβαίως, όπως σημείωσε, το αίτημα για την λειτουργία της μονάδας στη Βέροια δεν είναι εναντίον της ενδεχόμενης μονάδας της Νάουσας.
Άλλωστε, σε λίγο καιρό γίνεται η διοικητική ένωση των δύο νοσοκομείων και θα μπορεί να υπάρχει η παράλληλη ή εκ περιδρομής εξυπηρέτηση των εξαρτημένων χρηστών.

Τι είναι οι ουσίες Υποκατάστασης
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΟΚΑΝΑ, οι φαρμακολογικές ιδιότητες των ουσιών που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία υποκατάστασης διαφέρουν από εκείνες της ηρωίνης. Οι ουσίες αυτές απαιτούν, σε σύγκριση με την ηρωίνη, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αρχίσει τόσο η δράση όσο και η αποδρομή τους.
Αντίθετα, η ηρωίνη προκαλεί σχεδόν αμέσως μετά τη λήψη της μια κατάσταση ευφορίας («ανέβασμα») που ακολουθείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από «πτώση». Έτσι, με τα υποκατάστατα αποφεύγονται οι γρήγορες μεταπτώσεις του θυμικού που προκαλεί η λήψη της ηρωίνης, οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους στην ανάγκη συχνής επανάληψης της χρήσης της.
Επιπλέον, τα υποκατάστατα δεν έχουν την ευφορική δράση της ηρωίνης, μάλιστα έχουν και την ιδιότητα να εμποδίζουν την έξαρση της ψυχικής διάθεσης που αυτή προκαλεί, ενώ μειώνουν σημαντικά και την επιθυμία για χρήση.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα