Η Βάσω Καβαλιερατου κάνει ποδαρικό για το 2019 και μας μιλάει για την παράσταση “Ασχημος” που πρωταγωνιστεί σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου. Συγχρόνως μας επισημαίνει ότι τελικά οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι όσο δείχνουν στις φωτογραφίες καθώς και το ότι η αληθινή ομορφιά βρίσκεται στον εσωτερικό κόσμο του καθενός.

Μίλησε μας για την παράσταση καθώς και για την νέα συνεργασία σου με τον Δημήτρη Λαλο;

-Είναι το δεύτερο έργο που συνεργάζομαι με τον Δημήτρη.Μετά τους “Πνεύμονες” που παίχτηκαν 3 χρόνια,η συμμετοχή μου στον “Άσχημο” ήρθε σαν μια φυσική εξέλιξη της σχέσης, της αγάπης και της εμπιστοσύνης που είχε δημιουργηθεί μεταξύ μας.Είναι ένα σύγχρονο έργο το οποίο σατιρίζει την εμμονή του ανθρώπου στην εξωτερική εικόνα και εναλλάσσει το χιούμορ με την τραγικότητα.



Πόσο εύκολο ήταν να ακροβατήσει το έργο ανάμεσα στην τραγικότητα και τη μαύρη κωμωδία;

-Το έργο από τη γραφή του ακροβατεί μεταξύ της τραγικότητας και της κωμωδίας.Ο τρόπος που το προσεγγίσαμε και κυρίως τα έντονα στοιχεία φάρσας και γκροτέσκου που προστέθηκαν από τον Δημήτρη στην πορεία,βοήθησαν πολύ στο να αναδειχτεί αυτή η χρυσή τομή και να αποδοθεί το νόημα επιτυχώς.

Πόσο επίκαιρος μοιάζει στις μέρες μας ο τίτλος;

-Για μένα πάρα πολύ επίκαιρη είναι η θεματολογία της εικόνας.Το ότι ζούμε σ’ένα κόσμο που επικρατεί μια ψευδαίσθηση να είσαι τέλειος και να μοιάζεις με τους επιτυχημένους ανθρώπους. Αυτό το βλέπουμε πιο πολύ στους νέους ανθρώπους οι οποίοι επεμβαίνουν πάρα πολύ στο πρόσωπο και στο σώμα τους ψάχνοντας την συνταγή ομορφιάς που πρέπει ν ακολουθήσουν.



Που πιστεύεις ότι οφείλεται η ασχήμια- βια των ανθρώπων στις μέρες μας;

-Είναι η άλλη μεριά της ασχήμιας όπου οι άνθρωποι τελικά δεν είναι ευτυχισμένοι και δεν έχουν βρει αυτό που πραγματικά θέλουν στην ζωή τους. Υπάρχει μια γενικότερη φοβία με οτιδήποτε είναι διαφορετικό στα μάτια μας και αυτόματα πρέπει να του επιτεθούμε και να το εξαφανίσουμε. Αυτό είναι που με τρομάζει περισσότερο.

Τί είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο τελικά άνθρωπο;

-Θα έλεγα η πίστη,η αγάπη,η συγκέντρωση στις αξίες που έχει ο καθένας και όταν λέω αξίες εννοώ ότι πιστεύω σε κάποια πράγματα και ό,τι και αν συμβεί γύρω μου εγώ εξακολουθώ να στηρίζω τις απόψεις μου. Νομίζω ότι αν κινούμασταν περισσότερο με την αγάπη θα μπορούσαμε πολύ πιο εύκολα να διώξουμε τις προκαταλήψεις και τους φόβους που έχουμε γιατί τελικά δεν διαφέρουμε και τόσο πολύ.



Πώς ορίζεις την ασχήμια;

-Νομίζω άσχημος είναι αυτός που δεν έχει έρθει σε επαφή με το μέσα του,με τον εσωτερικό κόσμο του.Αν εξαιρέσεις τα προφανή εξωτερικά χαρακτηριστικά,πιστεύω ότι η ασχήμια που αποτυπώνεται πάνω σου προκύπτει από το ότι δεν ξέρεις τι θέλεις και ψάχνεις να το βρεις έξω από σένα. Βρισκόμενος σε μια εσωτερική ανισορροπία.

Επόμενα σχέδια;

-Με την ομάδα ΑbOvo,ανεβάζουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ένα ισπανικό έργο με τίτλο “Μυγοφαες”.Συμπρωταγωνιστούν οι:Γιώργος Αγγελόπουλος,Γιάννης Σαρακατσάνης και Σωσώ Χατζημανώλη. Κάνουμε πρεμιέρα στις 28 Ιανουαρίου.

Του Γιάννη Βανταρακή