Επεκτείνεται και μεγαλώνει το σκάνδαλο της Volkswagen.

Κλήση σε εκπροσώπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για να συζητήσουν για τους ρύπους που εκπέμπουν τα ντιζελοκίνητα οχήματά της έστειλε η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι η εταιρεία χειραγωγούσε τα αποτελέσματα ελέγχων για ρύπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους που μείωναν τις εκπομπές μόνο κατά τη διάρκεια τεστ, με στόχο να εξαπατηθούν οι ρυθμιστικές Αρχές.

«Καλέσαμε εκπροσώπους και μηχανικούς της Volkswagen για μια συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υποδιευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Παρκ Παν-Κούι. Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως οι Σεούλ αρχίζει έρευνα πάνω σε τρία ντιζελοκίνητα μοντέλα της Volkswagen που έχουν παραχθεί μεταξύ 2014 και 2015.

Το σκάνδαλο μπορεί να φέρει τη Volkswagen αντιμέτωπη με πρόστιμα 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουν ήδη ανακληθεί 482.000 οχήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, της «Wall Street Journal», το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αρχίσει δική του έρευνα για την απάτη στους περιβαλλοντικούς ελέγχους, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή δικαστική διαμάχη που θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος για τη γερμανική εταιρεία.

Το σκάνδαλο έπληξε βαρύτατα τη μετοχή της VW την Δευτέρα, με την πτώση να φτάνει το 20%, διαγράφοντας δισεκατομμύρια ευρώ από την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

Την υπόθεση έχει λάβει υπόψη της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο διευκρίνισε τη Δευτέρα ότι είναι πρόωρο να αρχίσει δική της έρευνα, με δεδομένα τα διαθέσιμα στοιχεία.