“Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει λευκός καπνός”, ανέφερε πριν από λίγο κυβερνητική πηγή κηρύσσοντας τη λήξη των διαπραγματεύσεων 22 ωρών επί του κειμένου του 3ου μνημονίου και των προαπαιτούμενων που θα συνοδεύουν την καταβολή της πρώτης δόσης.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά τόνισε ακόμη ότι έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Έκλεισαν τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, έχουν μείνει 1-2 μικρά θέματα που αφορούν τα προαπαιτούμενα προς επίλυση, τα οποία θα επεξεργαστούν τώρα σε ομάδες εργασίας, πρόσθεσε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Δηλώσεις Τσακαλώτου

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρώντας από το ξενοδοχείο που διεξάχθηκε η διαπραγμάτευση, δήλωσε ” είμαστε πάρα πολύ κοντά, 1-2 πολύ μικρές λεπτομέρειες (παραμένουν) για τα προαπαιτούμενα”.

Πλέον η κυβέρνηση μεταφέρει την μάχη σε πολιτικό επίπεδο με επόμενο μέτωπο την κύρωση του μνημονίου και των προαπαιτούμενων από τη Βουλή. Θα συνοδεύονται – αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – και από τις νέες δανειακές συμβάσεις.  Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ψήφισή τους έως τις 14 Αυγούστου για να διενεργηθεί Eurogroup και να κατευθυνθούν τα κείμενα προς τα εθνικά κοινοβούλια.

Η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, όπως ανέφερε νωρίτερα το capital.gr είχε αποφασίσει να μην βγει από το κτήριο του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας εάν δεν συμφωνήσει με τους θεσμούς.

Οι υπέρ-μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών ξεκίνησαν στις 10πμ της Δευτέρας. Μετά από  κάποιες διακοπές για συσκέψεις, και ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Πρωθυπουργό, ξεκίνησε ο τελικός, ολονύχτιος γύρος των διαβουλεύσεων που ξεπέρασαν σε διάρκεια την μεγάλη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου

Όλη τη νύχτα, “μαίνονταν” τα τρία μεγάλα ανοικτά μέτωπα στα κόκκινα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε εφικτή η ολοκλήρωση του “σκαναρίσματος” του μνημονίου αλλά και η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους.

“Κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο δεν θα ληφθεί το 2015 και το 2016 για να επιτευχθούν οι στόχοι που κλείδωσαν μεταξύ Ελλάδας και δανειστών” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, άλλες διαπραγματευτικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να περάσουν κάποια νέα μέτρα, ενώ θεωρείται επίσης ενδεχόμενο να ενταχθούν οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις στα προαπαιτούμενα ως “αντάλλαγμα” για κάποιες άλλες παραχωρήσεις.

Οι στόχοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι: πρωτογενές  έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015 (έναντι μηδενικού πλεονάσματος που είχε πρωτύτερα τεθεί), πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 (αντί για 1% που είχε αναφερθεί από κυβερνητικές πηγές νωρίτερα) και  πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι που υπήρχαν στο προηγούμενο Μνημόνιο ήταν  πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ το 2018.

Κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι αναμένεται ύφεση 0,5% και το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 και επισήμως ανάπτυξη 2,3% το 2017 (για φέτος η ύφεση υπολογιζόταν  στο  2,1%-2,3%).