Για αλλαγή στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με αποχώρηση του διεθνούς οργανισμού από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη δυο αξιωματούχους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνει πως ο κ. Τομσεν δήλωσε ότι από τα αρχικά στοιχεία που έλαβε το ΔΝΤ από την Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους μέχρι και 1,5% του ΑΕΠ το 2015.

Αυτό σημαίνει πως η ύπαρξη χαμηλότερου πρωτογενούς ελλείμματος από το προβλεπόμενο από το πρόγραμμα 3% του ΑΕΠ θα αυξήσει την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ, καθιστώντας το μη βιώσιμο και τοτε σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, δεν μπορεί να υπάρξει αποδέσμευση νέων χρημάτων προς την χώρα.

Το γεγονός αυτό – σύμφωνα με το ΔΝΤ – είτε θα αναγκάσει την Αθήνα να λάβει νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας είτε τους εταίρους της Ευρωζώνης να αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.