Ο κ. Ντράγκι ήταν χτες σαφής: Θα αγοράσει ομόλογα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά όχι σίγουρα και τα ελληνικά. Τουλάχιστον όχι πριν τελειώσει η αξιολόγηση. Ξέρετε, η “διαπραγμάτευση” με αυτούς τους αντιπαθητικούς τύπους που απαρτίζουν την τρόικα. Ο κ. Ντράγκι όμως δεν είναι παρά ένας … ασήμαντος τραπεζίτης. Υπάρχουν διάσημοι οικονομολόγοι που είναι έτοιμοι να του κλείσουν το τηλέφωνο στην μούρη. Όσο για την Μέρκελ; Εκεί είναι που δεν ανησυχούμε! Όπως είπε κι ο Αλέξης, δεν υπάρχει πιθανότητα να αρνηθεί την πρόταση που θα της κάνει!

Ήταν τελείως τρελό αυτό που προσπάθησαν να περάσουν διάφοροι πολιτικοί της κυβερνητικής πλευράς, ότι χτες η Ευρώπη θα μας έδειχνε κόκκινη κάρτα. Η βλακώδης επιλογή τους να μοιράσουν μεγάλες δόσεις φόβου στο κοινό έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επεδίωκαν κι έτσι έσπρωξαν περισσότερους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο “φόβος” είναι σαν τα αντιβιοτικά. Η υπερβολική τους χρήση τα καθιστά ανίσχυρα στις επιθέσεις των ιών!

Ταυτόχρονα, όμως, προκάλεσαν με την αφέλειά τους (ανεξάρτητα αν προς τα έξω και προς τα πιο “μέσα” πουλάνε την δήθεν ευφυΐα τους) δύο βασικά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Το πρώτο είναι ότι επέτειναν την σύγχυση στον κόσμο για το τι πραγματικά συμβαίνει και τι δεν συμβαίνει. Κι αυτό που συμβαίνει είναι ότι η χώρα έχει αντικειμενικά πρόβλημα από την ώρα που η αξιολόγηση σέρνεται εδώ και μερικούς μήνες. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τραυμάτισαν σοβαρά τους θεσμούς. Αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με τις τράπεζες δεν έχουν ξαναγίνει! Πρώτη φορά έχουμε δει τόση πληροφόρηση στο πόσα λεφτά έφυγαν σήμερα και πόσα χτες από τις τράπεζες. Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο σε παγκόσμιο επίπεδο!

Κι έρχεται μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Ντράγκι και μας λέει τι πρόκειται να κάνει για να μπορέσει να βοηθήσει τον Νότο να ξεπεράσει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά στις ελληνικές εκλογές, πολύς κόσμος πιστεύει ότι ο κ. Ντράγκι κάνει ό,τι και οι Έλληνες πολιτικοί: Τους κοροϊδεύει και τους εκβιάζει. Λυπάμαι, αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική! Ο κ. Ντράγκι ανέφερε χτες ποιοί είναι οι κανόνες του παιγνιδιού. Και για την Ελλάδα είναι ο εξής ένας: Να κλείσει η αξιολόγηση!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η κυβέρνηση που θα έρθει αύριο θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα, ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ! Ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος του χρόνου παρουσιάστηκε υστέρηση στα δημόσια έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε τα 2,5 δισ. που ζητούσε έτσι ή αλλιώς η τρόικα και τα νέα ποσά που δεν θα εισπράξει φέτος το δημόσιο λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, τότε μιλάμε για τουλάχιστον δύο επιπλέον ΕΝΦΙΑ.
Ποιός θα πάρει αυτά τα μέτρα; Οι βουλευτές της σημερινής συμπολίτευσης, αν η Παναγιά κάνει κάποιο θαύμα και γυρίσει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δημοσκοπικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Πέρα από το γεγονός ότι η Παναγιά δεν ασχολείται τελευταία ούτε με τον ΠΑΟΚ και τον ευσεβή Αναστασιάδη, η σημερινή κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα να περάσει μέτρα έστω και για ένα ευρώ, αν υποθέσουμε ότι κερδίζει με κάποιο θαύμα τις εκλογές. Οι βουλευτές της έχουν κουραστεί να “σώζουν” την πατρίδα και να παίρνουν μέτρα. Πολλοί από αυτούς δεν θα το έκαναν ούτε με ένα πιστόλι στον κρόταφο. Μέτρα μπορεί να πάρει μόνο μία νέα κυβέρνηση. Δηλαδή, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Το πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει σύντομα;

Δεν πρόκειται να μας βγάλουν οι Ευρωπαίοι από το ευρώ. Μόνοι μας θα βγούμε. Επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα με ευρώ. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα βγουν με δραχμές. Κάνουν λάθος. Ούτε με δραχμές βγαίνουν. Ακόμη κι αν διορίσουμε επικεφαλής των εκτυπωτικών μηχανών την μαχητική κυρία Ραχήλ Μακρή! Η άσκηση δεν βγαίνει επειδή η χώρα αυτή δεν παράγει. Ούτε σκόρδα για το νηστήσιμο τραπέζι μας!

Υπάρχει κάποιος διατεθειμένος να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις; Ο κ. Σαμαράς τιμωρείται επειδή μπέρδεψε τις μεταρρυθμίσεις με την φορομπηχτική πολιτική του Στουρνάρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τιμωρηθεί επειδή το μόνο που δεν έχει υποσχεθεί μέχρι σήμερα στον ελληνικό λαό είναι η μετά θάνατον ζωή, όπως έγραφε πετυχημένα ένας χρήστης του twitter.

Ποιό θα είναι το αφήγημα του Αλέξη; Διότι αυτά τα περί ζουρνάδων και αγορών δεν “παίζουν”. θα πρέπει να βρει ένα αφήγημα. Κάτι να πει. Κυρίως σε όσους θα περιμένουν να δουν την ζωή τους να βελτιώνεται άμεσα, όπως τους το υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ή αλλιώς από Δευτέρα!

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή: capital.gr