Ξινίσαμε και τα μούτρα μας όταν μας είπαν γιοκ… στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου από το ΕΣΠΑ. Αλλά σημειώστε και τούτο. Στις προτάσεις που δώσαμε στην Κομισιόν για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ μας έκαναν 3.600 παρατηρήσεις!!! Οπότε με τους επενδυτές άφαντους, τις δημόσιες επενδύσεις παγωμένες (για να βγάλουμε πλεόνασμα) και το ΕΣΠΑ ακόμη στον αέρα, ψάξτε να βρείτε τι μας περιμένει το 2015.

Τα σημειώνω αυτά όχι για το κωμικό της υπόθεσης αλλά για δύο σοβαρότατους λόγους.

Πρώτον γιατί και χθες στο Παρίσι αλλά και από όσα θα ακολουθήσουν διαφαίνεται καθαρά (αν θέλεις βέβαια να το δεις) ότι κανείς εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρόκειται να ιδρώσει… επειδή εμείς μεταμορφώνουμε σε πολιτικό πρόβλημα το αδιέξοδο της οικονομίας μας.

Ανεξάρτητα δε από την φόρμουλα που θα επικρατήσει για να μην χαθούν τα ίχνη… των δανεικών κανείς δεν νοιάζεται από ποια πλάτη… θα βγει και η νέα συμφωνία ή τα πολιτικά αντριλίκια μιας άλλης ελληνικής κυβέρνησης του 2015.

Και δεύτερον (για να επιστρέψω στο ΕΣΠΑ και στην οικονομία του 2015) επειδή ορισμένοι αφελείς περιμένουν να ξεκοκαλίσουν και τα 15,3 δισ. του ΕΣΠΑ (20 δισ. με τα αγροτικά) που θα μας βολέψουν μέχρι το 2020 ας συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά.

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στις 3.600 (!!) παρατηρήσεις που έχουν γίνει στις προτάσεις μας.

Όμως και οι «κουτόφραγκοι» έχουν πάρει για τα καλά χαμπάρι τα ελληνικά παπατζηλίκια με τα ΜΟΠ και τα λεφτά των Περιφερειακών Ταμείων (1981-2000) ή των αγροτικών επιδοτήσεων που τα μοιράζαμε προεκλογικά ως δικό μας παραδάκι… για να γίνουν σκάφη και Καγιέν… θα μας βγάλουν την πίστη να μας παραδώσουν το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πέρα από αυτό χρειάζεται να νομοθετηθούν τα προγράμματα που έχουν σχεδιάσει για το ΕΣΠΑ ώστε να μπορούμε να κάνουμε και ταμείο…

Άρα όσοι περιμένουν να φάνε από το ΕΣΠΑ ας κάνουν το σταυρό τους να περάσει η νομοθεσία μέχρι το τέλος του χρόνου. Και να εγκριθούν οι απαντήσεις και η διαχείριση που θα κάνουμε από την Κομισιόν για να αρχίσει να ρέει και το χρήμα.

Διαφορετικά θα φθάσουμε στο καλοκαίρι του 2015 και ακόμη θα σχεδιάζουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Γιατί αυτό που ακούγεται σήμερα ως χρηματοδότηση από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν έχει να κάνει καθόλου με τα λεφτά του νέου ΕΣΠΑ αλλά με ό,τι ξεκοκαλίσαμε από το παλαιό και εγγραφές στο νέο.

Ας γίνει λοιπόν όσο το δυνατό περισσότερο ξεκάθαρο ότι το 2015 θα μας προσφέρει μόνο θεάματα χωρίς «άρτο».

Από τον Ιανουάριο και μετά θα ανοίξει η «πολιτική αρένα» με μπόλικο «θέαμα» και δεν πρόκειται να κλείσει μέσα στο 2015 αν δεν αποφασίσουμε να την κλείσουμε μόνοι μας και να σοβαρευτούμε βάζοντας τα αυγά στα σωστά καλάθια τους.

Με άλλα λόγια ξεχωρίζοντας την πολιτική από την οικονομία.

Εάν μέσα στο 2015 δεν ανατραπεί η σημερινή φορολογική πολιτική και δεν διασφαλισθεί υγιής τρόπος σχηματισμού πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, η πενταετία 2009-2014 θα μοιάζει ως τα προεόρτιο… της κρίσης που θα ακολουθήσει.

Τα μηνύματα από το «ντόπιο αλλά και το ξένο κεφάλαιο» (όπως μας αρέσει να λέμε τις επενδύσεις και τους επενδυτές) είναι με μια κουβέντα «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας…».

Αφού θέλετε θέσεις εργασίας αλλά δεν θέλετε επενδύσεις γιατί χαλάνε τη μόστρα στους Δημάρχους καθίστε στην ουρά για μια θέση σκουπιδιάρη στους Δήμους.

Αφού θέλετε επιχειρήσεις και παραγωγή αλλά νομίζετε ότι οι επιχειρήσεις είναι αγελάδες μόνο για άρμεγμα πάρτε τους ανέργους σας και δώστε τους τα ρεπό σας…

Αφού σας ξινίζουν οι ενεργειακές επενδύσεις, οι επενδύσεις αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις κάντε την Ελλάδα μια τεράστια καφετέρια…

Αφού μάθατε να λιποθυμάτε από ευτυχία μόνο επειδή το κόμμα θα μείνει στην κυβέρνηση γιατί βρήκε τους 180 ή το κόμμα θα γίνει κυβέρνηση γιατί το άλλο κόμμα δεν θα βρει τους 180 περάστε στα δωρεάν πολιτικά θεάματα και φάτε σπίτια και οικονομίες που έχετε στην πάντα…

Ασφαλώς και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αποτύπωσης αυτών που θα συναντήσουμε αμέσως μετά τις ευτυχισμένες στιγμές… των εορτών. Αλλά όπως και να το κάνουμε αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει όπως και αν την πασπαλίσεις.

Για να αλλάξει υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Συνεννόηση για νέους ορίζοντες της Ελλάδας με τη λογική της εξόδου από την κρίση στην πολιτική, την οικονομία, την παιδεία και τους εξωτερικούς κινδύνους μέσα από χειρισμούς κατάλληλους για εθνικά θέματα. Υπάρχει όμως αυτή η λογική;

Του Γιώργου Κράλογλου

Πηγή: capital.gr