Οι συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών, έπεσαν στο «τραπέζι» στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε εκείνη που ακολούθησε στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα στελέχη διαπιστώνουν ότι προς το παρόν το πρόβλημα είναι περιορισμένο, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η ζημιά που προκύπτει δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν επιστρέψει δέκα φορτηγά, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά σε λογικά επίπεδα σύμφωνα με το ΥΠΕΞ. Πρόκειται για μια διαπίστωση, πάντως, που στόχο έχει να υποβαθμίσει τις ζημιές.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, η κυβέρνηση «δείχνει» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων ενώ παράλληλα θα αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, με την προώθηση των φορτίων σε άλλες αγορές, αλλά και η απορρόφηση των αδιάθετων προϊόντων από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, έχει ήδη αρχίσει η διοχέτευση προϊόντων σε νοσοκομεία και στρατιωτικές μονάδες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Σε πρώτη φάση, αναμένεται η αξιοποίηση των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που είναι τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για έκτακτες ανάγκες. Αν αυτά δεν αποδειχθούν αρκετά, τότε θα αποφασιστούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, στη σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων που έχει το ρωσικό εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αν αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετά ούτε αυτά, τότε θα υπάρξει συμφωνία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εθνικοί πόροι, αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών», ανακοινώθηκε μετά από τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των υφυπουργών Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα και Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη.

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα  είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Έκτακτα μέτρα

Μέσα στη γενική πίεση που έχει προκύψει, έπειτα από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την καθιέρωση μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδάκινων και νεκταρινιών. Οι συγκεκριμένες αγορές έχουν πληγεί σοβαρά από τη φετινή κακοκαιρία, ενώ τα αντίποινα της Ρωσίας για τις κυρώσεις που της είχαν επιβληθεί, αποφασίζοντας να επιβάλλει εμπάργκο, ήταν η χαριστική βολή για τους εν λόγω παραγωγούς.

Το πλαίσιο μέτρων που θα υιοθετήσει η ΕΕ προβλέπει αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Ακόμη, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

Η επίσημη απόφαση για τα μέτρα θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύσουν αναδρομικά από σήμερα. Πρόκειται για κίνηση που ήταν υπό συζήτηση από την περασμένη εβδομάδα, αλλά η απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο που μεσολάβησε επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε να προλάβει η ΕΕ την περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Επέκταση και σε άλλους τομείς

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, είναι πιθανό να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο για τη στήριξη κι άλλων τομέων εξαρτημένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών στις αγορές ροδάκινων και νεκταρινιών, χρειάζεται άμεση δράση για τη στήριξη της αγοράς και έχω την πρόθεση να δράσω πάραυτα. Θα προτείνω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης. Έχω δηλώσει σαφέστατα ότι δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω τη νέα και εκσυγχρονισμένη κοινή γεωργική πολιτική για να παρέχω έγκαιρη και αναλογική στήριξη, προσανατολισμένη στην αγορά· το πρώτο αυτό μέτρο σήμερα είναι μια ένδειξη αυτής της πρόθεσης», πρόσθεσε ακόμη ο επίτροπος.

Ανοιχτό το θέμα αποζημιώσεων

Νωρίτερα, ο Ντατσιάν Τσόλος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την παροχή αποζημιώσεων στους αγρότες, εξαιτίας του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία. Για το θέμα δημιουργήθηκε ειδική ομάδα, που θα αναζητήσει εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα και θα αναλύσει τις επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε η Ρωσία για τις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, κάτι που πρώτο έγραψε το paseges.gr.

Πηγή: paseges.gr