Μια σημαντική πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από τον διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του Βερολίνου κ. Ελευθέριο Οικονόμου σε συνεργασία με την κ. Karola Tippmann, καθηγήτρια του Ανώτατου Ινστιτούτου Διοίκησης και Τουρισμού στο Westküste. Πρόκειται για την πρωτοβουλία VIA EGNATIA, στόχος της οποίας είναι  η ανάδειξη του Βορειοελλαδικού χώρου που αναπτύσσεται στον άξονα και στις καθέτους της ιστορικής Εγνατίας Οδού και η οργανωμένη καθιέρωσή του ως ενιαίου τουριστικού προορισμού στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Αθόρυβα και συστηματικά, ο Δήμος Βέροιας – ο μοναδικός φορέας της Ημαθίας – συμμετείχε σε όλες της δραστηριότητες και συσκέψεις της VIA EGNATIA, προκειμένου να αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα τουριστική ταυτότητα με τη δημιουργική αξιοποίηση του «αχαρτογράφητου» για την παγκόσμια τουριστική αγορά φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της.  Σημειώνεται ότι η πρώτη από τις 5 συναντήσεις εργασίας οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, στις 17-18 Απριλίου 2013, στη Βέροια. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Βόρεια Ελλάδα, φορείς και επιχειρηματίες από το χώρο του τουρισμού, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, η Εγνατία οδός ΑΕ, η Ελληνογερμανική Συνέλευση και το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Με καινοτόμες μεθόδους, φορείς και φυσικά πρόσωπα εργάζονται συστηματικά για την ανάλυση των δυνατοτήτων του χώρου, τη συγκέντρωση υλικού, την επεξεργασία και σύνθεσή του. Η διαδρομή ονομάστηκε συμβολικά VIA EGNATIA. Τα πρώτα αποτελέσματα και οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι εντυπωσιακές. Σταδιακά ξεκαθαρίζει ο ρόλος και η μορφή που θα πάρει η πρωτοβουλία στο μέλλον. Πρόκειται δηλαδή για μία ομπρέλα, κάτω από την οποία επιλέγονται προσεκτικά φορείς και φυσικά πρόσωπα με κοινό στόχο την προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας του βορειοελλαδικού χώρου, της πολυμορφίας του φυσικού περιβάλλοντος και των σημαντικών δράσεων που προσφέρει.

Ήδη η πρωτοβουλία πέτυχε τον πρώτο στόχο της, την παρουσίαση δηλαδή της VIA EGNATIA στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου 2014, στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Και οι κόποι καρποφορούν, καθώς αρχίζει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τις δυνατότητες και το τουριστικό προϊόν που προβάλλει. Στο προσεχές διάστημα προγραμματίζεται δημοσιογράφοι από Τουρκία, Ιταλία και Γερμανία να επισκεφθούν κομβικά σημεία του άξονα, ανάμεσα σε αυτά και αξιοθέατα της Ημαθίας. Η δημιουργία ιστοσελίδας είναι σε εξέλιξη,  οι επαφές με δυνητικούς εταίρους πυκνώνουν και ξεκινά η προετοιμασία για τη συμμετοχή στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο επόμενο διάστημα η VIΑ ΕGNATIA θα αποκτήσει νομική υπόσταση, που θα της επιτρέψει να λάβει χρηματοδοτήσεις και να διαχειριστεί κοινοτικούς πόρους. Είναι σαφές ότι η οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας προσφέρει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές για την επιτυχή πορεία της. Την Τετάρτη, 26 Μαρτίου, η οργανωτική επιτροπή συνάντησε τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα και την όλη προσπάθεια και τόνισε το ενδιαφέρον του Υπουργείου να την υποστηρίξει.