Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, ο οποίος θα προκύψει από τη συγχώνευση του INVEST IN GREECE με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν επί της αρχής, θέτοντας επιμέρους παρατηρήσεις, τις οποίες ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης δεσμεύτηκε να εξετάσει μέχρι την ολοκλήρωση και της δεύτερης ανάγνωσης ώστε να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο.
Σκοπός της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» είναι η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμβολή στη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους, η υποστήριξη των διεθνών επενδυτικών συνεργασιών, η προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, η προώθηση και ανάπτυξη κάθε είδους εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία τοποθετήθηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις μπαίνει τέλος στις «παχυλές παροχές» προς τους εργαζόμενους του ΟΠΕ, που έφθαναν μέχρι και του ποσού των 200.000 ευρώ ως εφάπαξ με τη συνταξιοδότησή τους.

Το θέμα έθιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Παπαστεργιόπουλος, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ώστε να μην τίθεται -όπως γίνεται με τις προτεινόμενες διατάξεις- για το εναπομείναν προσωπικό του ΟΠΕ σε διακινδύνευση η είσπραξη αυτής της παροχής, για την οποία ισχυρίστηκε ότι έχουν καταβληθεί οι ανάλογες εισφορές.

Ο κ. Μητάρακης αφού τόνισε ότι τα ποσά για την κάλυψη των ασφαλιστικών συμβολαίων των εργαζόμενων στον ΟΠΕ κατέβαλε εξ ολοκλήρου ο ίδιος Οργανισμός, κατέθεσε σχετικά έγγραφα που καταδεικνύουν ότι το ελληνικό δημόσιο πληρώνει τις δαπάνες αυτές. Επισήμανε ακόμη ότι αυτό το ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν έχει τα κεφάλαια και ως εκ τούτου για κάθε εργαζόμενο, που διεκδικεί τα 200.000 ευρώ πρέπει να το ποσό αυτό να κοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εξάλλου ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το πδ 178/2002 δεν υποχρεώνει τη συνέχιση του ομαδικού αυτού ασφαλιστικού προγράμματος και ότι το υπουργείο Οικονομικών, θα αποφασίσει τι θα γίνει με αυτό.

Τέλος ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε ότι με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα ζητήσει να ελεγχθούν ονομαστικά οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων, που αποχώρισαν τα τελευταία δέκα χρόνια και να διαπιστωθεί αν κατέβαλαν το 45% φορολόγησης την ημέρα που εισέπραξαν τις 200.000 ευρώ.

«Είναι κρίμα, ένα θέμα, το οποίο είναι εθνικό, στρατηγικό, που έχει να κάνει με την εξωστρέφεια, να το κινούμε με συνδικαλιστικό κριτήριο των 150 εργαζομένων που είχαν αυτό το συμβόλαιο», κατέληξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Πηγή: zougla.gr