Διευκρινίσεις σχετικά με την επίδραση της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 2010) στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας έδωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών θα αντικαταστήσει το ισχύον ESA 1995 προκειμένου να προσαρμοστούν οι εθνικοί λογαριασμοί στο νέο οικονομικό περιβάλλον, τις εξελίξεις στη μεθοδολογική έρευνα και τις ανάγκες των χρηστών.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μεταβεί πλήρως στο σύστημα ESA 2010 τον Σεπτέμβριο 2014, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα της διαβίβασης των στοιχείων από τα κράτη μέλη στην Eurostat που περιλαμβάνεται στον ανωτέρω Κανονισμό για το ESA 2010.

Όπως σημειώνεται, τα στοιχεία εθνικών λογαριασμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρτίζονται τον Σεπτέμβριο 2014 βάσει της νέας μεθοδολογίας. Μάλιστα, αυτή η προσαρμογή των λογαριασμών δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο, καθώς το ESA 2010 στην Ευρώπη είναι σε συνοχή με το παγκόσμιο σύστημα SNA 2008, που βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής ανά τον κόσμο.

«Οι εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναφέρονται στην επίδραση της εφαρμογής του νέου ESA 2010 στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας δεν αποτελούν εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ή της Eurostat. Αποτελούν εκτιμήσεις που αποτυπώνουν την άποψη των αρθρογράφων. Θα μπορούσε, επίσης, να σημειωθεί ότι η επίπτωση της εφαρμογής του ESA 2010 θα είναι στο επίπεδο του ΑΕΠ και όχι στις τάσεις όπως παρουσιάζεται στα δημοσιεύματα στον Τύπο» ξεκαθαρίζει η ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εργασίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφορικά με την εφαρμογή του ESA 2010 βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2013 και το αποτέλεσμα της επανεκτίμησης του ΑΕΠ με βάση το ESA 2010 θα ανακοινωθεί στους χρήστες όπως και στο ευρύ κοινό μέσω δελτίου Τύπου που θα δημοσιευθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με το ημερολόγιο ανακοινώσεών της.

Πηγή: zougla.gr