Η καλύτερη χώρα σε επίπεδο καινοτομίας στην ΕΕ είναι η Σουηδία, σύμφωνα το νέο δείκτη καινοτομίας της Κομισιόν.

Ο νέος δείκτης μετρά το επίπεδο καινοτομίας, η οποία δημιουργεί καλύτερες θέσεις εργασίας και καθιστά πιο ανταγωνιστική την Ευρώπη, υπογράμμισε η Κομισιόν.

Ο προτεινόμενος δείκτης βασίζεται στην τεχνολογική καινοτομία όπως μετράται από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σε δραστηριότητες έντασης γνώσης ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης, στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών έντασης γνώσης και τέλος στην απασχόληση σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις καινοτόμων τομέων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μετατρέπει περισσότερες καινοτόμες ιδέες σε επιτυχημένα προϊόντα και υπηρεσίες εάν επιθυμεί να πρωτοστατεί στην παγκόσμια οικονομία. Θα πρέπει επίσης να γεφυρώσουμε το ανησυχητικό «χάσμα καινοτομίας». Ο προτεινόμενος δείκτης θα μας βοηθήσει να μετρούμε τις επιδόσεις μας και να εντοπίζουμε τους τομείς στους οποίους οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα», είπε η Επίτροπος Καινοτομίας και Επιστημών, Máire Geoghegan-Quinn.

Σύμφωνα με τον δείκτη, η Σουηδία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που κερδίζει τα περισσότερα από τις επενδύσεις της στην καινοτομία, ενώ έπεται η Γερμανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ένας μεγάλος αριθμός των πιο καινοτόμων και διεθνώς επιτυχημένων εταιρειών προέρχονται από τη Σουηδία, όπως τα ΙΚΕΑ και η διαδικτυακή μουσική υπηρεσία Spotify.

Ο δείκτης, που αναπτύχθηκε ύστερα από αίτημα των Ευρωπαίων ηγετών για την συγκριτική αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών καινοτομίας, έδειξε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία να παίρνουν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Η ΕΕ ως σύνολο έχει καλές επιδόσεις διεθνώς, βρισκόμενη στο επίπεδο των ΗΠΑ, αλλά παραμένει πίσω από τις πιο καινοτόμες οικονομίες παγκοσμίως, όπως η Ελβετία και η Ιαπωνία.

Πηγή: euractiv.gr