oaee2Την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, για ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ εξετάζουν ως λύση για την κάλυψη του ελλείμματος στο ταμείο των εμποροβιοτεχνών, προκειμένου να αποτραπεί μια οριζόντια μείωση στις συντάξεις. Κάτι, που δεν έχει αποκλειστεί ακόμη, παρ’ ό,τι όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στο υπουργείο, αποτελεί κόκκινη γραμμή. Άλλωστε, οι τροϊκανοί δεν έχουν πει το οριστικό ΟΚ ούτε στην κυβερνητική πρόταση για μη εφαρμογή στην ειδική εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς δεν έχουν αποδειχθεί «ισοδύναμα» τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση υπουργείου Εργασίας – Τρόικας.

Στο οπλοστάσιο του υπουργείου Εργασίας, βρίσκονται τουλάχιστον 3 προτάσεις, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα επιφέρουν σημαντικά έσοδα στα ταμεία του Οργανισμού.

Η βασική πρόταση αφορά στην καθιέρωση κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ για ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Από της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο θα παύει να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις, αλλά μόνο με ένα επιτόκιο. Η επιλογή του επιτοκίου βέβαια, αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αφού οι προτάσεις είχαν ξεκινήσει από «επιτόκιο συμβολικού τύπου» και στη συνέχεια άρχισαν να ανεβαίνουν, προκειμένου να πειστούν οι δανειστές.

Από την ίδια στιγμή, θα ξεκινήσει και η καταβολή των τρεχουσών οφειλών, που δεν αποκλείεται να γίνεται σε μηνιαία βάση, αντί σε δίμηνη όπως ισχύει μέχρι τώρα, ενώ θα ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση.

Κατά την συνταξιοδότηση, η κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μετατρέπεται σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου.

Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί ακόμη και στο γραφείο του πρωθυπουργού, δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον Οργανισμό.

Παράλληλα, εξετάζεται η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ. Για παράδειγμα, συζητείται η ασφάλιση στον Οργανισμό ατόμων που εξαιρούνται γιατί έχουν ακόμη και μια μέρα ασφάλισης στο ΙΚΑ. Ανάσα θα ήταν για το ταμείο και η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και άλλων επαγγελματιών, σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή των 1.000 κατοίκων για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχη αλλαγή θα μπορούσε να γίνει και στης ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στον ΟΓΑ, και κατά συνέπεια τα έσοδα θα έφευγαν «από τη μία τσέπη και θα έμπαιναν στην άλλη».

Ως πρόταση που θα επέφερε ένα πρόσθετο έσοδο στον ΟΑΕΕ, είναι η ένταξη στις ρυθμίσεις χρεών, οφειλετών που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν. Μόνο για το διάστημα από 1η Αυγούστου του 2013 έως το τέλος του χρόνου, μια τέτοια ρύθμιση, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιφέρει στο ταμείο, έσοδα από 230 εκατ. ευρώ (εάν μπουν σε ρύθμιση όλοι) έως και 120 εκατ. ευρώ, εάν ενταχθεί το 50% των οφειλετών που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.

Ένα ακόμη μέτρο, που δεν τελεί υπό την αίρεση της τρόικας και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή, είναι η επανεξέταση όλων των εξαιρέσεων από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Με το νόμο 2084 του 1992, οι εργαζόμενοι που έχουν δύο ταμεία ασφάλισης, επιλέγουν ένα για να ασφαλίζονται και εξαιρούνται από την ασφάλιση στο δεύτερο. Στο στόχαστρο του ΟΑΕΕ θα μπουν οι εργαζόμενοι που ως μισθωτοί ασφαλίζονται σε άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης, κυρίως το ΙΚΑ, και στη συνέχεια, παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, και εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ. Αυτό που θα ελεγχθεί, είναι εάν οι εργαζόμενοι αυτοί είναι πραγματικά μισθωτοί, εάν δηλαδή στην εργασία για την οποία ασφαλίζονται παρέχουν πλήρη απασχόληση και αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτατο μισθό.

Πηγή: capital.gr