Χάνει τον πόλεμο η Ιαπωνία, οι μισοί αξιωματικοί της δεν άντεξαν τη ντροπή της παράδοσης στον αμερικάνικο στρατό και αυτοκτονούσαν, ακόμα μετρούν νεκρούς από τις ατομικές μπόμπες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, και την χώρα αναλαμβάνουν ουσιαστικά να την παλινορθώσουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες, όχι το κράτος. Ποιο κράτος, ένα σακατεμένο πράμα ήταν ακόμα.

hondaΑυτοί οι Ιάπωνες που είχαν μέσα τους το επιχειρηματικό δαιμόνιο είναι που έβαλαν πάλι τις μηχανές της γιαπωνέζικης οικονομίας να ξαναδουλέψουν. Ένας απ’ αυτούς, ο Σοϊχίρο Χόντα (φωτό), που σαν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, πριν από 65 χρόνια, έστησε την ομώνυμη εταιρεία, και έγινε μύθος σ’ όλο τον πλανήτη.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων ο Χόντα, ήρεμος, πράος, όμως ανήσυχος από πιτσιρίκι όταν γνώρισε πρώτα το ποδήλατο από τον ποδηλατατζή πατέρα του. Μετά τη μοτοσυκλέτα…

Γεννημένος έμπορας ο Χόντα άρχισε να πουλάει μοτοσυκλέτες που τις έφτιαχνε ο ίδιος με υλικά από «τραυματισμένες», κατεστραμμένες μοτοσυκλέτες της περιόδου του πολέμου. Μετά προχώρησε στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Πηγή: apodytiriakias.gr