Λίγες ημέρες προτού δημοσιοποιηθεί η πολυαναμενόμενη αξιολόγηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), προσχέδιο που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, καταδεικνύει ότι παλαιότερη πρόβλεψη των μελών της για την άνοδο των θερμοκρασιών, ήταν τελικά ελαφρώς ανακριβής.

thermometroΣύμφωνα με τη «σύνοψη προς τους φορείς χάραξης πολιτικής», την οποία υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της η βρετανική Daily Mail, η παγκόσμια θερμοκρασία καταγράφει άνοδο 0,12 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία από το 1951. Στην τελευταία έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2007, η IPCC έκανε λόγο για άνοδο 0,13 βαθμών Κελσίου.

Από το ίδιο κείμενο προκύπτει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι τα υπολογιστικά μοντέλα δεν είχαν δώσει όση βαρύτητα θα έπρεπε στον παράγοντα της φυσικής μεταβλητότητας στο κλίμα, με αποτέλεσμα να δίνεται υπερβολική έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη θερμοκρασία.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μάιλς Άλεν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, η αξιολόγηση της IPCC δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «βίβλος» της κλιματικής αλλαγής. «Ειλικρινά, και οι δύο πλευρές τελούν υπό μεγάλη σύγχυση ως προς το πώς λειτουργεί η επιστήμη – τόσο οι επικριτές της IPCC όσο και οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν όσα λέει η IPCC σαν ευαγγέλιο», δήλωσε στην Telegraph.

Σύμφωνα πάντως με αποσπάσματα της έκθεσης που διέρρευσαν στα μέσα του Αυγούστου, οι επιστήμονες του κλάδου είναι πλέον βέβαιοι σε ποσοστό τουλάχιστον 95% ότι για την άνοδο της θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1950 ευθύνεται κατά κύριο λόγο ο άνθρωπος με την καύση ορυκτών καυσίμων. Στην έκθεση του 2007, το ποσοστό ήταν 90%.

Εμφανίζονται επίσης βέβαιοι ότι η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων ανεβαίνει, ενώ προβλέπουν περαιτέρω άνοδο 30 έως 90 εκατοστών έως το 2100 -εκτίμηση σχεδόν διπλάσια από αυτήν του 2007- ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: energypress.gr