Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, σας προσκαλούν, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013, στις 10 το πρωί σε ενημερωτική ημερίδα για γονείς και εκπαιδευτικούς.

dim_vivlio verΚαλεσμένη θα είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΑΠΘ κ. Μαρία Ζαφρανά η οποία θα συνομιλήσει με το κοινό για τα παρακάτω θέματα: “Λάθη αγωγής” και “Παιδί και τηλεόραση”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (Έλλης 8) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για τα θέματα που θα συζητηθούν

Οι γονείς, στην προσπάθειά τους να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους, κάνουν λάθη, καθώς κανείς ποτέ δεν τους εκπαίδευσε για τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής τους.

Ο απώτερος, ωστόσο, στόχος της ανατροφής ενός παιδιού δεν είναι να διαπλάσσουμε ένα υπάκουο και υποχωρητικό άτομο. Το επιθυμητό είναι να αναθρέψουμε ηθικά και υπεύθυνα άτομα, που θα έχουν το σθένος να κάνουν τις δικές τους επιλογές στη ζωή, αξιοποιώντας τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Άρα οι δύο βασικοί στόχοι της αγωγής θα έπρεπε να είναι η αγάπη για το παιδί, όσον αφορά το ψυχολογικό κλίμα της οικογένειας και η αυτονομία, ως στόχος της αγωγής του.

Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζουμε αφενός τα συνήθη λάθη αγωγής και τις συνέπειές τους στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού και αφετέρου τις σωστές παιδαγωγικές πρακτικές και το πόσο αυτές βοηθούν στη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας, ικανής να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της ζωής.

Θα μιλήσουμε επίσης για τις αρνητικές επιπτώσεις της τηλεόρασης, ιδιαίτερα στα παιδιά. Όσα παιδιά βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση, αδυνατούν να συγκεντρωθούν σε καθήκοντα που απαιτούν συγκέντρωση προσοχής. Το αποτέλεσμα είναι να έχει αυξηθεί παγκόσμια ο αριθμός των παιδιών με σύνδρομο υπερκινητικότητας και έλλειψη προσοχής.

Αυτά τα παιδιά έχουν μειωμένη ικανότητα να ακούν, να προσέχουν και να λύνουν προβλήματα. Με άλλα λόγια, έχουν μειωμένη ικανότητα μάθησης.

Τέλος, υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες για τις αρνητικές επιπτώσεις της τηλεοπτικής βίας στα παιδιά και στους εφήβους, που αποκτούν ανοσία στη φρίκη της βίας. Η οικογένεια και το σχολείο θα πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να μάθει να επιλέγει και να κρίνει σωστά τα τηλεοπτικά προγράμματα.

Η κ. Μαρία Ζαφρανά είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Γεννήθηκε στο Ροδολείβος Σερρών το 1937. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, τη Δυτική Γερμανία και τις Η.Π.Α. Είναι διδάκτωρ εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάϊο των Η.Π.Α και έχει δουλέψει ως ερευνήτρια στο «Κέντρο για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» του ιδίου Πανεπιστημίου.

Έχει γράψει πλήθος μελετών και άρθρων που αφορούν θέματα ψυχολογίας και αγωγής του παιδιού γενικά και ιδιαίτερα του παιδιού της προσχολικής ηλικίας.

Ο ερευνητικός τομέας στον οποίο δουλεύει την τελευταία δεκαετία αφορά τις παιδαγωγικές εφαρμογές των ευρημάτων των Νευροεπιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην προσχολική βαθμίδα