Γράφει ο Γιώργος Παπαδόπουλος
π. Επιθεωρητής Υγείας Σ.Ε.Υ.Υ.Π. 
Μακεδονίας Θράκης
Μέσα στη δίνη περικοπών μισθών και συντάξεων που υποβαλλόμαστε τα τελευταία τρία χρόνια με μορφή ηλεκτροσόκ, πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα με συνέπεια να μην διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος.
Αφορμή, εικόνες λιμναζόντων αστικών λυμάτων (οικιακών) στους ανοιχτούς αγωγούς ομβρίων υδάτων σε πρώην κοινότητες που δεν είχαν την τύχη να αποκτήσουν αποχετευτικό δίκτυο (εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα) και στη συνέχεια να καταλήξουν σε κάποιο βιολογικό. Το γιατί, δεν είναι της παρούσης και άλλωστε τώρα δεν έχει και κανένα νόημα αφού τα προγράμματα “σπεύδουν βραδέως”.    
Αιτία, δημότες (πρώην κοινοτήτων) να αδειάζουν τους βόθρους και τα λύματα από τις κουζίνες στους αγωγούς ομβρίων υδάτων με συνέπεια να αναδύονται δυσοσμίες και το χειρότερο να δημιουργούνται ανθυγιεινές εστίες με κίνδυνο μολύνσεων.
Το πρόβλημα, είναι οικονομικό με κοινωνικές προεκτάσεις διότι από την μία  δεν φτάνουν τα ¨φράγκα¨ για να πληρώσουν το άδειασμα του βόθρου έναντι αντιτίμου (85 ευρώ γαρ..) και από την άλλη ο κίνδυνος γενικευμένων  μολύνσεων δεν φαντάζει μακρινός για να γεμίσουν τα νοσοκομεία.
Η λύση, σύμφωνα με την δημοτική αρχή (περιουσία του δήμου οι αγωγοί) επώνυμη καταγγελία στην αστυνομία, την στιγμή που διαπράττεται η παρανομία.
Εναλλακτική λύση, επώνυμη καταγγελία στην περιφερειακή ενότητα (Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής) και αφού πάρει αναβολή να εξετασθεί από τον Εισαγγελέα στο ¨άμεσο μέλλον¨.
Κοινωνικό φαινόμενο (1), διότι αν πριν μερικά χρόνια υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις σήμερα έχει πάρει διαστάσεις γενικευμένες (οι μισοί ρυπαίνουν) με συνέπεια να έχουμε σωρεία καταγγελιών.
Κοινωνικό φαινόμενο (2), με διαταραχές ανθρωπίνων σχέσεων, γεγονός, που δεν θα το θέλαμε ειδικά τώρα μέσα στην δίνη των οικονομικών προβλημάτων και του αγώνα για επιβίωση.
Το γεγονός ότι πληθώρα νόμων δεν εφαρμόζονταν και ζούσαμε στον αστερισμό της ανεκτικότητας και του ωχ αδερφισμού είναι πασίγνωστο.
Το γεγονός ότι έστω και τώρα δεν προχωράμε σε συνεργασία των φορέων (Α΄&΄Β΄) Τοπικής αυτοδιοίκησης με νουθεσίες – ενημέρωση και οικονομική συμβολή του Δήμου σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες, αλλά, και επιβολή προστίμων όπου αυτό απαιτείται, δυσκολεύομαι να το κατανοήσω..

                                                             Ευχαριστώ για την φιλοξενία

                                                          Παπαδόπουλος Γιώργος

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα