H πρόσβαση τρίτων σε ενεργειακούς πόρους που σήμερα διαχειρίζεται αποκλειστικά η ΔΕΗ, όπως οι λιγνίτες και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά μέσω της πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας, η επανεξέταση του τρόπου συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκρισμού, η ανά εξάμηνο αναπροσαρμογή των χρεώσεων ηλεκτρισμού της ΔΕΗ είναι ορισμένες από τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες η ΡΑΕ κάλεσε όλους τους «παίκτες» της αγοράς, που ακόμα δεν έχουν καταθέσει τις απόψεις τους, να υποβάλουν προτάσεις ως την 1η Οκτωβρίου και ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκληρώσει την επεξεργασία και κωδικοποίησή τους θα τις παρουσιάσει σε ημερίδα που σκοπεύει να διοργανώσει γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Η τελική διατύπωση των προτάσεων της ΡΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας αναμένεται περί το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Στόχος είναι η συνολική αναδιοργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εν όψει της εφαρμογής αφενός των ρυθμίσεων της τρίτης ενεργειακής δέσμης και αφετέρου του Ενιαίου Μοντέλου Ευρωπαικής Αγοράς (target model) με χρονικό ορίζοντα το 2014.

Δομικές αδυναμίες
Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού παρουσιάζει, ως γνωστόν, δομικές αδυναμίες που κόντεψαν να οδηγήσουν στην πλήρη κατάρρευσή της φέτος το Καλοκαίρι και χρειάζεται σειρά μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Το σχέδιο της ΡΑΕ στοχεύει:

Στη συμπίεση του κόστους παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού.

Στη δημιουργία κατάλληλου υπόβαθρου για την εναρμόνιση της εγχώριας αγοράς με το target model μέσω της διόρθωση ασύμβατων πρακτικών, όπως η έλλειψη της ενδο-ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού, τα χρονοδιαγράμματα λειτουργίας της αγοράς, θέματα εκκαθάρισης της αγοράς, μηχανισμός κάλυψης μεταβλητού κόστους, ο οποίος θα αντικατασταθεί ή θα καταργηθεί κ.λπ.

Η εξασφάλιση πρόσβασης όλων των συμμετεχόντων στους διαθέσιμους ενεργειακούς πόρους της χώρας (λιγνίτες και νερά).

-Αρση των στρεβλώσεων και σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια λιανικής και ιδίως στα τιμολόγια χαμηλής τάσης (οικιακά και επαγγελματικά), καθώς και ενίσχυση των αλλαγών στην αγορά φυσικού αερίου για τη μείωση του κόστους χρήσης των υποδομών. Από τις κυριότερες αλλαγές που προτείνονται όσον αφορά τη χονδρεμπορική αγορά είναι η υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου, με την πώληση λιγνιτικής και ενδεχομένως υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Μηχανισμός
Η ΡΑΕ προτείνει επίσης τον επανασχεδιασμό του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος, καθώς και την κατάρτιση ενός λεπτομερούς κωδίκα διαχείρισης υδροηλεκτρικών σταθμών και υδάτινων πόρων. Στη λιανική αγορά, προτείνεται η θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής του ανταγωνιστικού σκέλους των ρυθμιζόμενων τιμολογίων της ΔΕΗ στο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς, η άρση των στρεβλώσεων στα τιμολόγια προμήθειας κ.λπ.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή της το σχέδιο για τον νέο κανονισμό των αδειών προμήθειας και εμπορίου ηλεκτρισμού, ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες προυποθέσεις και κριτήρια για την έκδοση αδειών. Ας σημειωθεί ότι η πρόταση της ΡΑΕ στο θέμα αυτό έχει γνωμοδοτικο χαρακτήρα.

Πηγή: energypress.gr/Ημερησία