Ξεσηκώθηκαν από την Κόνιτσα στις 2 την νύχτα της περασμένης Παρασκευής. Πήγαν με τα ποδήλατα μέχρι την τοποθεσία Γκορτσιά κοντά στα Πριόνια Λιτοχώρου κι από κει ξεκίνησαν –βράδυ Σαββάτου πια- την ανάβαση για τον Όλυμπο. Ήθελαν να φτάσουν στον Μύτικα μέσα σε 24 ώρες απ’ τη στιγμή που ξεκίνησαν. Γιατί, για να τους πούμε μπράβο; Όχι. Για να βοηθήσουν τα παιδιά που ζουν στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου, στη Θεσσαλονίκη. Για να συγκεντρώσουν χρήματα γι αυτά.

Τρεις ερασιτέχνες αθλητές, ο Νίκος Πλουμής, ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος και ο Θωμάς Χατζηγεωργίου ήθελαν να βάλουν τους εαυτούς τους σε μια ανάλογη δοκιμασία. Να δοκιμάσουν τα όριά τους, να κάνουν κάτι μεγάλο, να παλέψουν, να αγωνιστούν σε δύσκολες διαδρομές. «Σκεφτήκαμε να το κάνουμε για τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Χωριού Φιλύρου, για να συγκεντρωθούν χρήματα. Όταν κάνεις κάτι ανάλογο, πρέπει να έχεις ένα στόχο προκειμένου να μην τα παρατήσεις. Στις 15 ώρες ποδηλασίας, ήθελα να πετάξω το ποδήλατο από την κούραση. Όμως, ο σκοπός μας κράτησε, δεν θα τα παρατούσαμε με τίποτε» λέει ο Νίκος Πλουμής.

Στην Γκορτσιά τους παρέλαβε ο Λάζαρος Μποτέλης, οδηγός βουνού. «Ήταν πολύ δύσκολη ανάβαση» εξηγεί. «Τα παιδιά έφτασαν κουρασμένα και οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Μας έπιασε δυνατή βροχή, καταιγίδα στον Λαιμό και έφτασαν στα όρια της εξάντλησης. Ανεβήκαμε στο Οροπέδιο Μουσών και δεν διακινδυνεύσαμε να συνεχίσουμε για Μύτικα, γιατί έπεφταν κεραυνοί και τα βράχια γλιστρούσαν πολύ από τη βροχή. Θα ήταν επικίνδυνο».

Την προσπάθειά τους παρακολουθούσαμε από τη σελίδα που είχαν φτιάξει στο Facebook κι ενημερωνόταν κάθε ώρα. Μετά τα μεσάνυχτα, τους χάσαμε καθώς δεν είχε σήμα στα κινητά τους. Τα νέα τους τα μετέφερα εγώ η ίδια, μιλώντας το πρωί με τον Μιχάλη Στύλλα, διαχειριστή του καταφυγίου Κάκαλος στο Οροπέδιο, όπου η ομάδα φιλοξενήθηκε. «Είναι όλοι τους καλά, πριν λίγο ξεκίνησαν για κάτω» είπε ο Μιχάλης. Ο κόσμος «του βουνού» είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης, ένα καλό μάθημα ομαδικότητας για την επιβίωσή μας στον «αληθινό κόσμο».

Τους βοήθησαν φίλοι που έκαναν support στη διαδρομή. Γιατρός, φωτογράφος, συνοδοί, υπεύθυνοι τροφοδοσίας, όλοι από κοντά. Σε κάποια σημεία, ποδηλάτες που είχαν διάθεση και κότσια, τους ακολούθησαν. «Είχαμε υψηλού επιπέδου support, επιπέδου Tour de France», λέει ο Νίκος γελώντας.

Η επιστροφή από το Οροπέδιο έγινε, φυσικά, με τα πόδια. Έφτασαν στην Κόνιτσα αργά το βράδυ της Κυριακής, με όλη την κούραση που συνεπάγεται η σχεδόν 48ωρη περιπέτειά τους. Το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος κι ο Αλέξανδρος ήταν στις δουλειές τους, μόνο ο Θωμάς είχε την τύχη να χαρεί κάποιες ώρες ξεκούρασης. Αν θα το ξαναέκαναν; «Φυσικά», λέει ο Αλέξανδρος. «Σκεφτόμαστε να το καθιερώσουμε», ο Νίκος.

Γιατί στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου; Ο Νίκος Πλουμής το είχε επισκεφτεί πριν δυο χρόνια και «εντυπωσιάστηκα όταν είδα με πόση χαρά, λαχτάρα και αγάπη, τα παιδιά αγκάλιασαν τον διευθυντή! Σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο.»

Και τώρα, αγαπητοί μου, απομένει σε εμάς να δώσουμε τον οβολό μας. Τα παιδιά έκαναν τη δουλειά τους, ήρθε η σειρά μας!

Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου διατηρεί τους παρακάτω λογαριασμούς.

ΕΘΝΙΚΗ 212/29604190

EUROBANK 0026-0232-52-0100436403

ΕΜΠΟΡΙΚΗ 405/27446621

ALPHA ΠΙΣΤΕΩΣ 701-002101-162926

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5238-003332-696

ΑΓΡΟΤΙΚΗ 084/01034180-56

ΚΥΠΡΟΥ 669437

ΓΕΝΙΚΗ 9800175297-9

Καλώντας από σταθερό τηλέφωνο στο 901 11 176 176 χρεώνεστε με 3 ευρώ υπέρ των σκοπών του Χωριού.

Η σελίδα για το εγχείρημα είναι https://www.facebook.com/ellenikopaidikochorio.stophilyro

Το site του Ελληνικού Παιδικού Χωριού Φιλύρου

Της Χριστίνας Ταχιάου

Πηγή: protagon.gr