«Κάθε χρηματοδότηση από την Ευρώπη θα είναι υπό όρους», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, συνέρχεται προκειμένου να εγκρίνει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τον μηχανισμό ESM.

Η κα. Μέρκελ ζήτησε να υπερψηφιστεί ο νόμος για τον ESM σημειώνοντας ότι καθιστά σαφές ότι στηρίζουν το ευρώ και έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Είπε ακόμα ότι οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν και για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αλλά αργότερα.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε στη Βουλή, ότι ήταν μια “λογική απόφαση” να επιτρέψει στις χώρες που δεσμεύονται να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές προϋπολογισμού, που ζητούνται από την ΕΕ, να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια διάσωσης, χωρίς να χρειάζεται να λάβουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ζητούνται από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, κάτι που όπως λέει το Associated Press, αποτελεί παραχώρηση προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η γερμανίδα καγκελάριος δεν επέστρεψε χωρίς μια μερική νίκη πίσω στο Βερολίνο. Έτσι επέβαλε για παράδειγμα ότι, σε περίπτωση που η Ιταλία χρειαστεί βοήθεια, να μην την λάβει χωρίς όρους. Θα πρέπει να διατυπωθεί και να συμφωνηθεί διακήρυξη προθέσεων, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα έχει λόγο και ρόλο στην απόφαση. Στο παράδειγμα της Ιταλίας αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δεσμευθεί με συμφωνία ότι θα περιορίσει το έλλειμμα και θα εφαρμόσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξυγίανση της οικονομίας.

Μια ακόμα επιτυχία της Αγκελα Μέρκελ ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στη σύσταση ευρωπαϊκής εποπτικής τραπεζικής αρχής. Στο προοίμιο της Συνόδου το Βερολίνο είχε ζητήσει για την αρχή διασυνοριακούς ελέγχους και δικαίωμα παρέμβασης. Οι 27 συμφώνησαν ότι η τραπεζική αρχή θα συστεγάζεται με την ΕΚΤ, αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει το ταχύτερο, ίσως και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σχετικές προτάσεις.

Πηγή: skai.gr