Ευθεία επίθεση στην Άγκυρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Συρίας σε σπάνια συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Πέμπτη.

«Οι πολιτικές των τούρκων αξιωματούχων οδηγούν στο θάνατο και την αιματοχυσία των σύρων πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπασάρ αλ Άσαντ, αφήνοντας μεταξύ άλλων και υπονοούμενα για τη μεταφορά φορτίων όπλων υπέρ των αντικαθεστωτικών μέσω του τουρκικού εδάφους.

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο «οι εχθροί της Σύριας προσπαθούν να εμπλακούν στα εσωτερικά της χώρας μέσω των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και υπονομεύοντας στο σχέδιο Ανάν.»

Ο Άσαντ εκτίμησε πάντως ότι η κρίση δεν θα οδηγήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού.

«Ό,τι συνέβη στη Λιβύη δεν είναι λύση προς αντιγραφή, καθώς πήρε τη Λιβύη από μια κατάσταση σε μια πολύ χειρότερη κατάσταση. Και τώρα βλέπουμε τους Λίβυους να πληρώνουν το τίμημα» σημείωσε.

Όσον αφορά τις αναφορές ότι τη συριακή κυβέρνηση βοηθούν δυνάμεις της λιβανικής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολά και του Ιράν, έκανε λόγο για «αστείο που ακούμε πολλές φορές, για να φανεί ότι υπάρχει χάσμα στους κόλπους του (συριακού) στρατού, και ότι δεν είναι πια στρατός».

Πάντως, ο σύρος πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Τεχεράνη για τη στάση της υπέρ του καθεστώτος. «Είμαστε στην ίδια γραμμή, δηλαδή θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι και να παίρνουμε αποφάσεις ως έθνη» δήλωσε.

Το Ιράν στηρίζει το σχέδιο Ανάν, ενώ ζήτησε τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες των δυτικών κρατών και της Ρωσίας με τη Συρία.

Στο μεταξύ, την κατάσταση στη Συρία συζητούν την Παρασκευή σε συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η αμερικανίδα ομόλογός του Χίλαρι Κλίντον.

Υπενθυμίζεται ότι απειλές προς τη Δαμασκό, χωρίς πάντως να την κατονομάζει, εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να μην υπαναχωρήσει σε καμία απειλή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι δοκιμάζουν τη δύναμη της Τουρκίας θα μπούνε στη θέση τους».

Πηγή: skai.gr