Οι μεγάλες και συστημικά σημαντικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό ευρωπαϊκή εποπτεία. Αυτό υπογράμμισαν κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο.

Η γερμανική κυβέρνηση και η Κομισιόν επανέλαβαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν την πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας συζήτησης με στόχο την μετεξέλιξη της ΕΕ σε «πολιτική ένωση». «Τα πράγματα θα πρέπει να εξελιχθούν γρηγορότερα και θα πρέπει να προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το ευρωομόλογο, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση και η απευθείας πρόσβαση των τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης ESM, εκτιμάται ότι ήταν τα κύρια σημεία που συζήτησαν στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Πρόκειται για τα τρία σημεία, στα οποία Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν είχαν καταλήξει σε κοινές προτάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Τo ζήτημα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης που προτείνει η Κομισιόν δεν συγκεκριμενοποιήθηκε πριν από την συνάντηση. Και αυτό ίσως να σημαίνει ότι υπάρχουν διαπραγματευτικά περιθώρια.

«Ο κόσμος θέλει να γνωρίζει πώς φανταζόμαστε την πολιτική ενοποίηση»

Η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε πάντως υπέρ της ευρωπαϊκής εποπτείας στις μεγάλες τράπεζες που θεωρούνται συστημικά σημαντικές. Αλλά αυτός –όπως είπε- είναι ένας μεσοπρόθεσμος στόχος. «Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι ελεγκτικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών θεσμών, διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει η νομισματική ένωση», τόνισε η καγκελάριος.

Το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο συνιστά ένα πρώτο, αλλά όχι επαρκές βήμα, διευκρίνισε η Άγκελα Μέρκελ προσθέτοντας: «Ο κόσμος θέλει να γνωρίζει πώς φανταζόμαστε την πολιτική ενοποίηση για την δημοσιονομική ένωση. Και στο ερώτημα αυτό θα πρέπει στο προβλεπτό μέλλον να δοθεί μια απάντηση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «είναι απαραίτητα συγκεκριμένα μηνύματα και μέτρα στην κατεύθυνση της σταθερότητας και της διαφάνειας των δομών» και πρόσθεσε ότι στοιχείο του οράματος για περισσότερη Ευρώπη» είναι και η Τραπεζική Ένωση.

Συμβιβαστική κίνηση προς τους Σοσιαλδημοκράτες

Είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο της αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά το πόκερ δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Παρόμοιο πόκερ είναι σε εξέλιξη και στη Γερμανία όπου η καγκελάριος χρειάζεται την υποστήριξη των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD)για να περάσει από την άνω βουλή (Bundesrat) το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν καταστήσει σαφές ότι «δεν πρόκειται να περάσει το σύμφωνο εάν δεν συνοδευτεί με αναπτυξιακά στοιχεία». Έτσι η Μέρκελ εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει ένα σύμφωνο ανάπτυξης γα την αναθέρμανση της οικονομίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με οκτασέλιδο σχέδιο που έχει το Reuters, και στο οποίο φέρονται να έχουν συμφωνήσει καγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εξωτερικών προτείνεται η ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η διοχέτευσης πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία σε στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις.

Πηγή: skai.gr