Αναπτερώνονται οι ελπίδες για την εξεύρεση θεραπείας κατά του καρκίνου μετά τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις δοκιμές ενός νέου εμβολίου το οποίο κατάφεραν να παρασκευάσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Vaxil Biotherapeutics.

Το εμβόλιο αυτό, που δεν έχει προληπτική δράση κατά της ασθένειας, δρα κατά ενός μορίου που εντοπίζεται στο 90% όλων των καρκίνων και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς εναντίον των περισσότερων και πιο συνηθισμένων μορφών του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του στήθους και του προστάτη.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μειώνοντας σημαντικά την έκταση και τον αντίκτυπο της ασθένειας στον οργανισμό.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να γίνει ένας νέος κύκλος κλινικών δοκιμών με περισσότερους ασθενείς, ούτως ώστε να διευρυνθεί το δείγμα και να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα ακόμα μεγαλύτερο φάσμα καρκίνων.

Οπως αναφέρουν οι άνθρωποι που παρασκεύασαν το θαυματουργό εμβόλιο, το σκεύασμα θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μικρών όγκων που έχουν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια της νόσου ή να αποτρέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου και την εξάπλωση της ασθένειας σε όσους ασθενείς έχουν υποβληθεί σε άλλες θεραπείες όπως η εγχείρηση.

Το μόριο το οποίο εκμεταλλεύεται το εμβόλιο για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον των καρκινικών όγκων είναι το MUC1 που βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις επιφάνειες των όγκων.

Αυτή η ιδιότητα των καρκινικών κυττάρων είναι και που κάνει αποτελεσματικό το νέο εμβόλιο, αφού το MUC1 βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού (και στα υγιή) αλλά σε εξαιρετικά μικρότερες συγκεντρώσεις.

Κλινικές δοκιμές

Συνολικά, στον πρώτο κύκλο κλινικών δοκιμών που έγιναν στο Ιατρικό Κέντρο Χασάντα της Ιερουσαλήμ συμμετείχαν 10 ασθενείς που έπασχαν από πολλαπλό μυέλωμα (έναν τύπο καρκίνου του αίματος).

Από αυτούς, οι 7 που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία (πήραν μία με δύο δόσεις του εμβολίου με μέγιστο όριο 12 δόσεις) είχαν ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού τους απέναντι στην ασθένεια σε σχέση με πριν από τη χορήγηση των δόσεων, ενώ στους άλλους τρεις πλέον δεν εντοπίζεται καρκίνος.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η φαρμακευτική Vaxil αναφέρει: «Το εμβόλιο (ImMucin) προκάλεσε μια σθεναρή και στοχευμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού σε όλους τους ασθενείς, η οποία ξεκίνησε ύστερα από 2-4 δόσεις του εμβολίου από τις συνολικά 12 δόσεις. Σε μερικούς ασθενείς τα πρώτα σημάδια ήταν θετικά».

Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα επισήμως δημοσιευθεί, όμως εάν οι υπόλοιποι κύκλοι κλινικών δοκιμών είναι εξίσου επιτυχείς, τότε το εμβόλιο κατά του καρκίνου είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα έξι χρόνια!

Πηγή: ethnos.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα