Παραγωγοί και καταναλωτές ζητάνε να κλείσει επιτέλους η ψαλίδα “απο το χωράφι στο ράφι”. Το τελευταίο διάστημα το κίνημα “χωρίς μεσάζοντες” ευδοκιμεί όπου και αν εμφανιστεί. Ξεκίνησε με το κίνημα της πατάτας και την πώληση αυτής σε φθηνές τιμές ανάλογες της τσέπης των καταναλωτών και από ότι φαίνεται το κίνημα της πατάτας θα ακολουθήσει αυτό των αρνιών (με την ευκαιρία του ερχομού του Πάσχα).

Οι κτηνοτρόφοι, θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των πατατοπαραγωγών και να διαθέσουν τα ζωντανά τους χωρίς να χρησιμοποιήσουν μεσάζοντες. Σε ανάλογο δρόμο βρίσκεται και ένα νέο κίνημα, αυτό της φθηνής πώλησης ελαιολάδου, ένα απαραίτητο υλικό για όλα τα νοικοκυριά αλλά συνάμα ιδιαίτερα ακριβό εξαιτίας των μεσαζόντων.
Απο την πλευρά τους όμως, οι μεσάζοντες προσπαθούν η ψαλίδα που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια στις τιμές των προϊόντων να μην κλείσει, καθώς δεν τους συμφέρει. Πλέον οι παραγωγοί απειλούνται απο τους μεσάζοντες. “Αυτό θα τελειώσει και σύντομα θα γυρίσετε σε μας” είναι το μήνυμα των μεσαζόντων που έχουν θορυβηθεί καθώς το κίνημα της πατάτας, εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.
Το πείραμα της διανομής φθηνών γεωργικών προϊόντων κερδίζει έδαφος καθημερινά και απ΄ ότι φαίνεται παραγωγοί και καταναλωτές θα κερδίσουν το στοίχημα της συρρίκνωσης της ψαλίδας.
Λένα Mαρκογιαννάκη
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα