Ποσότητες εξασθενούς χρωμίου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο (60mg ενώ το όριο είναι 50) εμφανίστηκαν και φέτος στο νερό ύδρευσης της Βεργίνας, προκαλώντας πονοκέφαλο στον δήμο και τη ΔΕΥΑΒ, αλλά κυρίως έντονη ανησυχία στους κατοίκους της τοπικής ενότητας Βεργίνας.  

 
Το πρόβλημα εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΒ, οπότε και έγινε σχετική ενημέρωση το βράδυ της Τετάρτης στη Βεργίνα παρουσία της δημάρχου Χ. Ουσουλτζόγλου, του αντιδημάρχου Α. Λαζαρίδη, του προέδρου της ΔΕΥΑΒ Δ. Δάσκαλου και άλλων στελεχών της δημοτικής επιχείρησης.

Το πρόβλημα
Πώς προκαλείται το πρόβλημα. Η κεντρική δεξαμενή της Βεργίνας τροφοδοτείται με νερό από τέσσερις διαφορετικές πομόνες. Σε μία από αυτές, μάλιστα αυτήν με τη μεγαλύτερη παροχή, έχει εντοπιστεί ότι οι ποσότητες εξασθενούς χρωμίου είναι μεγαλύτερες (65 ως 80mg) από το επιτρεπτό όριο (50mg), την ώρα που στις άλλες τρεις πομόνες είναι χαμηλό (10-20mg).

Κατά συνέπεια, λόγω του αυξημένου όγκου νερού από την προβληματική πομόνα μεγαλώνει η ποσότητα του εξασθενούς χρωμίου και στην κεντρική δεξαμενή, άρα σε όλο το δίκτυο του χωριού.

Σημειώνεται ότι τον χειμώνα, λόγω της μειωμένης ζήτησης νερού, πρόβλημα δεν υφίσταται αφού περιορίζεται η τροφοδοσία από την προβληματική πομόνα, αφού αρκούν οι τρεις καθαρές. Το θερμότερο εξάμηνο του έτους, όμως, λόγω της μεγάλης ζήτησης σε νερό, ανοίγει και η μεγάλη παροχή και ανεβαίνει επικίνδυνα η ποσότητα του εξασθενούς χρωμίου…

Η σοβαρή λύση
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών του δήμου Βέροιας Άρη Λαζαρίδη, η σοβαρή λύση στο ζήτημα είναι η μεταφορά νερού στη Βεργίνα από τις πηγές της Βέροιας στο Μαυρονέρι. Ωστόσο αυτή η λύση χρειάζεται καταρχήν μελέτη από τη ΔΕΥΑΒ (αξίας 1 εκατ. ευρώ που ωστόσο ήδη εκπονείται), όμως θα περάσουν το λιγότερο 1,5 με 2 χρόνια για να υλοποιηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τη δημοτική αρχή έχει να κάνει με το τι θα γίνει μέχρι την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου. Διότι το νερό δεν επαρκεί το καλοκαίρι, πόσο μάλλον ότι πρόκειται για τουριστική περιοχή με αυξημένο αριθμό επισκεπτών το τελευταίο διάστημα.

Στο τραπέζι έπεσαν μέχρι και ακραίες προτάσεις για τμηματική λειτουργία του δικτύου ύδρευσης στη Βεργίνα (δύο ώρες το πρωί και δύο το απόγευμα!), ωστόσο μοιάζουν εξ αρχής ανεφάρμοστες.

Εκείνο που εξετάζεται άμεσα από τη ΔΕΥΑΒ είναι η επέμβαση στην προβληματική πομόνα και μια σε βάθος έρευνα της συγκεκριμένης γεώτρησης, με την ελπίδα να εντοπιστούν στα βαθύτερα νερά με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα ανακοινωθούν όταν και εφόσον υπάρξουν.

Μια άλλη λύση που συζητιέται επίσης είναι η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στην κεντρική δεξαμενή ή (προτιμότερο) στις παροχές ύδρευσης των οικιών, αλλά κι αυτό το μέτρο πρέπει να αξιολογηθεί από το τελικό αποτέλεσμα.

Σαν τελικό μέτρο, συζητήθηκε στη δημοτική αρχή η κατασκευή δύο-τριών νέων βρυσών (εκτός από τη μία που υπάρχει) μόνο για την ύδρευση σε κεντρικά σημεία του χωριού, με παροχή από καθαρή πηγή, ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα που εμφανίστηκε είναι μεγάλο και απροσδιόριστος ο χρόνος και η επιτυχία της λύσης του. Η δημοτική αρχή της Βέροιας και η ΔΕΥΑΒ είναι σε επιφυλακή και τις επόμενες μέρες θα έχουμε νεότερα.

Πηγή: Εφημ. “Λαός”, του Κώστα Παναγιωτίδη

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα