25 Οκτωβρίου…
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Σαν σήμερα…(αφιέρωμα)
1881: Γεννήθηκε ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Pablo Picasso.

Ο Πάμπλο Ντιέγκο Χοσέ Φρανσίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουκένο Μαρία ντε λος Ρεμέντιος Σιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιντάντ Ρουίζ αι Πικάσο ή απλά Πάμπλο Πικάσο (1881-1973), γεννήθηκε στη Μαλάγα της Ισπανίας, από τη Μαρία Πικάσο Λόπεζ και τον Τζοσε Ρούιζ Μπλάσκο.   

Ο πατέρας του έπαιξε βασικό ρόλο στα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα, αφού τον στήριξε και του έδειξε το δρόμο, μιας και ήταν κι ο ίδιος καλλιτέχνης και δάσκαλος σε σχολή Καλών Τεχνών και βιομηχανικού σχεδίου.  Το 1893 ο Πάμπλο κάνει το ντεμπούτο του και το 1896 γίνεται δεκτός στην ακαδημία Καλών Τεχνών στην La Lonja. Το 1897 κάνει την πρώτη του έκθεση στο Cafe Els Quatre Gats, ενώ είναι ήδη μέλος μιας Μποέμικης ομάδας στη Βαρκελώνη. Τότε έρχεται σε επαφή με νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι τον μυούν στα καινούργια καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής. Λόγω της ποικιλομορφίας αλλά και της χρονικής έκτασης που παρουσιάζει το έργο του Πικάσο, χωρίζεται συνήθως σε διαφορετικές περιόδους. Ο κυριότερες από αυτές είναι:

Η Μπλε ή Γαλάζια περίοδος (1901-1904): οι πίνακες του Πικάσο, αυτής της περιόδου, χαρακτηρίζονται από το μπλε χρώμα ή αποχρώσεις του και συμβολίζουν μία συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο της ζωής του. Περιλαμβάνει πίνακες που ολοκληρώθηκαν κυρίως στο Παρίσι αλλά είναι περισσότερο επηρεασμένοι από την ισπανική ζωγραφική. Η Ροζ ή Ρόδινη περίοδος (1905-1907): στους πίνακες αυτής της περιόδου, κυριαρχούν τα κεραμικά χρώματα και οι γήινοι τόνοι, ενώ συχνά χαρακτηρίζονται ως περισσότερο λυρικοί και εύθυμοι. Θεωρείται η περίοδος κατά την οποία ο Πικάσο επηρεάστηκε περισσότερο από την γαλλική ζωγραφική. Ο Αναλυτικός κυβισμός (1907-1912): είναι η τεχνοτροπία που ανέπτυξε ο ίδιος ο Πικάσο μαζί με τον Brak και ένας από τους δύο βασικούς τομείς του ρεύματος του κυβισμού. Ο Συνθετικός κυβισμός (1912-1915): η περίοδος κατά την οποία ο Πικάσο και ο Μπρακ εξέλιξαν την κυβιστική οπτική, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ.

Ως παρακαταθήκη άφησε περίπου 20.000 αυτοτελή έργα του. Κορυφαία καλλιτεχνική δημιουργία του αποτελεί η «Γκουέρνικα», ένας πίνακας καταγγελίας για τα εγκλήματα κατά του λαού του στον ισπανικό εμφύλιο. Ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε στις 8 Απριλίου του 1973.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1880: Για 10η φορά ορκίζεται Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.

1914: Η Μεγάλη Βρετανία προσαρτά την Κύπρο.

1936: Χίτλερ και Μουσολίνι συνάπτουν τον Άξονα Ρώμης – Βερολίνου.

1952: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποκλείει για τρίτη φορά την κομμουνιστική Κίνα.

1959: Ξεκινάει επίσημα η Α΄ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου με 16 ομάδες.

1990: Το Καζακστάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα