Μια εβδομάδα μετά την καταληκτική ημερομηνία για τις χωματερές, επισκεφθήκαμε την χωματερή του Αλιάκμονα για να διαπιστώσουμε την κατάσταση που επικρατεί, ενώ παράλληλα, επισκεφθήκαμε το μηχανοστάσιο του Δήμου, στην είσοδο της Βέροιας από την Εγνατία Οδό, όπου προσωρινά λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Όπως διαπιστώσαμε από την επιτόπια έρευνα και όπως μας διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας – Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Κώστας Βοργιαζίδης, αρμόδιος για την διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων, τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν  αντιμετωπίζονται με ικανοποιητικό τρόπο.

Οι γλάροι πετούν ακόμα…
Διανύουμε τα μέσα καλοκαιριού και με την θερμοκρασία να είναι σε υψηλά επίπεδα, η επίσκεψη στην χωματερή δεν είναι καθόλου… ευχάριστη. Η δυσοσμία είναι ακόμη ιδιαίτερα έντονη και τα γλαροπούλια κάνουν ακόμη «χορό» πάνω από τους τόνους των απορριμμάτων.
Η χωματερή περιμένει την αποκατάστασή της (σύντομα θα προκηρυχτεί η σύνταξη μελέτης για αποκατάσταση δέκα χωματερών της Ημαθίας) και επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος, είτε εκεί, είτε σε άλλα σημεία, να υπάρχουν οι ανεύθυνοι πολίτες που θα ρίχνουν απορρίμματα, σκουπίδια και μπάζα.

Χαρακτηριστικό και παράδοξο παράδειγμα όπως διαπιστώσαμε ήδη από χθες, το γεγονός ότι βρέθηκαν από νωρίς κάποιοι πολίτες που θέλησαν να… επεκτείνουν την χωματερή του Αλιάκμονα, ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες μπαζών έξω από τον οριοθετημένο χώρο.

Κατασκευάζονται οι χοάνες του ΣΜΑ
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από την χωματερή του Αλιάκμονα, στο αμαξοστάσιο του Δήμου, οι εργασίες για την τοποθέτηση των χοανών όπου θα ρίπτονται τα σκουπίδια από τα απορριμματοφόρα και θα καταλήγουν σε κοντέινερ, ολοκληρώθηκαν.
Πρόκειται για τέσσερις χοάνες, που θα καταλήγουν σε ισάριθμα κοντέινερ, που θα συλλέγουν όλα τα απορρίμματα του Δήμου Βέροιας. Τα τρία κοντέινερ, χωρητικότητας 35 κυβικών μέτρων, είναι για τα οργανικά απορρίμματα και το τέταρτο για τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ορατός ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων χωματερών
Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, αλλά και όπως ο συνάδελφός του Θεόδωρος Θεοδωρίδης έχει τονίσει κατά καιρούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που φοβούνται πως θα αντιμετωπίσουν είναι η δημιουργία ανεξέλεγκτων «ιδιωτικών» χωματερών σε διάφορα σημεία, από πολίτες που αδιαφορούν για τις συνέπειες στο περιβάλλον, μπροστά στο οικονομικό τους όφελος.

Υπάρχουν πολλές σκέψεις για τον τρόπο διαφύλαξης από τέτοια φαινόμενα, ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει τελικό σχέδιο.

Όπως και να έχει, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν πολλοί φορείς, όπως Αστυνομία, Πυροσβεστική (με τις δασικές της περιπολίες), Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, Περιβαλλοντικοί και εθελοντικοί σύλλογοι και άλλοι, ώστε από κοινού και συντονισμένα να υπάρχει επίβλεψη και φύλαξη από τη μία, αλλά και ευαισθητοποίηση από την άλλη, σχετικά με το θέμα.

Πηγή: Εφημ “Λαός” (συντάκτης: Νίκος Βουδούρης)

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα