Κύκλωμα που χορηγεί πιστοποιητικά αναπηρίας ακόμη και σε… υγιείς αντί 6.000 ευρώ βρίσκεται στο στόχαστρο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, του ΣΔΟΕ και της διοίκησης του ΙΚΑ. Σε αυτό εμπλέκονται δικηγορικά γραφεία, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος.

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει αποφασίσει να «ξηλώσει» τις υπάρχουσες επιτροπές αναπηρίας και άρχισε την εκπαίδευση 1.900 γιατρών του Ιδρύματος ώστε να είναι σε θέση να διαχωρίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων από τους αναπήρους-«μαϊμούδες». Δεκαπέντε φάκελοι που αφορούν περιπτώσεις παραβίασης νομοθεσίας έχουν ήδη αποσταλεί στον Εισαγγελέα.
Ανάπηρος με τη… βούλα μπορεί να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, οποιοσδήποτε φτάνει να καταβάλει ποσόν ως και 6.000 ευρώ. Ο «ανάπηρος» δεν περνά, ως είθισται, από υγειονομική επιτροπή. Αφού πληρώνει, η σύνταξη φθάνει στο σπίτι του μέσα σε έναν μήνα. Η «ταρίφα» ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας το αντίστοιχο ποσόν μπορεί να κυμαίνεται από 1.500 ως 3.000 ευρώ, ενώ στην Αθήνα μπορεί να φθάσει και τις 6.000 ευρώ.

Το χρηματικό ποσόν δίδεται από τον ενδιαφερόμενο σε δικηγορικό γραφείο και από εκεί διοχετεύεται σε υπαλλήλους του ΙΚΑ, του Ταμείου δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την έκδοση αναπηρικών συντάξεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα όσοι κατάφεραν να βγάλουν σύνταξη πληρώνοντας τους μεσάζοντες καταβάλλουν σε μηνιαία βάση το 10% του ποσού της σύνταξης που τους αναλογεί. Και αυτό δεν είναι μικρό αφού οι συντάξεις εκκινούν από 400 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και τα 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το 14% των συντάξεων που εκδίδονται από το Ιδρυμα είναι αναπηρικές, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι μόλις 10%.

Από το υπουργείο Εργασίας, το ΙΚΑ και το ΣΔΟΕ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι σε συγκεκριμένες περιοχές όπου δρουν κυκλώματα. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό αναπήρων (πάνω από 20%)- σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- είναι η Κρήτη (εκεί μπορεί να φθάνει και το 30%), η Λευκάδα, η Αρτα, η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια και η Αθήνα. Δεν είναι λίγοι οι «ανάπηροι», σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει, οι οποίοι εργάζονται λαμβάνοντας παράλληλα και σύνταξη αναπηρίας. Η εργασία τους σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι μέσα σε ένα γραφείο αλλά σε οικοδομές και εργοστάσια.

Συντάξεις αναπηρίας λαμβάνουν 350.000 Ελληνες. Οπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, για τους 180.000 εξ αυτών οι συντάξεις είναι οριστικές. «Αν όμως διαπιστωθεί ότι δεν τη δικαιούνται θα κοπεί αμέσως» τονίζουν. Οπως σημειώνουν, το σύστημα χορήγησης αναπηρικών συντάξεων χρειάζεται αλλαγές εκ βάθρων. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου, εξηγούν, θα συμμετάσχουν γιατροί από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο. «Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε ότι θα σπάσουμε το κλειστό κλαμπ» προσθέτουν. Επίσης η διοίκηση του ΙΚΑ έχει εκδώσει εγχειρίδιο για την «Εκτίμηση Βαθμού Αναπηρίας» το οποίο είναι υποχρεωμένοι να μελετήσουν όλοι οι γιατροί του Ιδρύματος προκειμένου να είναι όλοι σε θέση να εξετάζουν και να «διαβάζουν» τους πραγματικούς αναπήρους.

Πηγή: pliroforiodotis.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα